U saopštenju Velike narodne skupštine Turkiye, navodi se da je Sentop tokom razgovora skrenuo pažnju i na strukture terorističke organizacije FETO u Sjevernoj Makedoniji.     Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Mustafa Sentop doputovao je u utorak u dvodnevnu posjetu Skoplju, u okviru koje se sastao sa predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Talatom Xhaferijem.

Sentop je u Skoplje doputovao s delegacijom koju čini i nekoliko poslanika Velike narodne skupštine Turkiye.

Kako se navodi u saopštenju Sobranja, Xhaferi je izrazio zadovoljstvo zbog ponovne posjete Sentopa, koja se poklapa s obilježavanjem 21. decembra, Dana nastave turskog jezika.

Xhaferi je istakao da Republika Sjeverna Makedonija i Republika Turkiye održavaju snažno tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo, dok je bilateralna saradnja dviju zemalja dinamična na svim nivoima, a posebno na parlamentarnom.

Xhaferi se također osvrnuo na ekonomsku saradnju dviju zemalja, ističući da je Republika Turkiye konstantno među najvažnijim komercijalnim partnerima njegove zemlje i da stalno ulaže u privredu Sjeverne Makedonije.

"Veoma cijenimo uspješnu saradnju sa Republikom Turkiye u okviru NATO-a, prije svega u oblasti vojne obuke i obrazovanja, donacije opreme za potrebe naše vojske, kao i zajedničko učešće u mirovnim operacijama", navodi se u saopštenju.

Sentop je istakao da je Sjeverna Makedonija bratska i prijateljska zemlja i važan partner Turkiye i da se odnosima između dviju zemalja uvijek poklanja velika pažnja koja se razvija u multidimenzionalnom okviru.

Sentop je obećao da će u narednom periodu intenzivirati saradnju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

"Predsjednik Sentop se osvrnuo na plodnu međuparlamentarnu saradnju u više oblasti i ocijenio da je potrebno produbiti međusobne konsultacije za regionalne i globalne izazove. Poželio je uspjeh u intenzivnoj agendi Sjeverne Makedonije u okviru njenog predsjedavanja OEBS-om i Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Velike narodne skupštine Turkiye, navodi se da je Sentop tokom razgovora skrenuo pažnju i na strukture terorističke organizacije FETO u Sjevernoj Makedoniji.

Sentop je, između ostalog, prenio očekivanja Turkiye da će strukture povezano sa FETO-om biti zatvorene, a osobe povezane s organizacijom deportovane iz Sjeverne Makedonije. Prema njegovim riječima, FETO nije ozbiljna prijetnja samo nacionalnoj sigurnosti Turkiye, već je problem i za Sjevernu Makedoniju.

Sentop je istakao da Republika Turkiye snažno podržava euroatlantske integracije balkanskih zemalja, posebno Republike Sjeverne Makedonije. S tim u vezi, čestitao je Skoplju početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji i izrazio uvjerenje da će balkanska zemlja postati članica bloka u razumnom roku.

Sentop je povodom Dana nastave turskog jezika istakao da je posebno važno da turska zajednica u Sjevernoj Makedoniji uživa pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Što se tiče ekonomske saradnje dviju zemalja, Sentop je izrazio zadovoljstvo povećanjem trgovinske razmjene i naglasio da Turkiye podstiče turske privrednika da investiraju u Sjevernu Makedoniju.

Sagovornici su se osvrnuli na potrebu preispitivanja i unapređenja bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja, u pravcu veće liberalizacije komercijalnih proizvoda, za šta su pregovori u završnoj fazi.

Xhaferi i Sentop su izrazili uvjerenje da će se dugoročno partnerstvo dviju zemalja i pozitivan trend u razvoju bilateralnih odnosa i saradnje nastaviti unapređivati.

TRT Balkan / agencije