Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani započeo je posetu Kosovu sastankom sa zamenicom kosovskog premijera i ministarkom inostranih poslova i dijaspore Donikom Gervallom.     Foto: AA

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani započeo je današnju posetu Kosovu sastankom sa zamenicom kosovskog premijera i ministarkom inostranih poslova i dijaspore Donikom Gervallom.

Ministarka Gervalla je u obraćanju medijima nakon sastanka sa ministrom Osmanijem, izjavila da OEBS danas radi zadivljujući posao na adresiranju različitih tema koje pomažu da Kosovo bude demokratičnije za sve svoje građane.

Gervalla je istakla da je sa ministrom Osmanijem razgovarala i o daljem produbljivanju saradnje u mnogim oblastima između Kosova i Severne Makedonije, susednih zemalja koje imaju odlične odnose.

„Složili smo se da nam je potrebno da obe vlade još više rade ne samo na sprovođenju dogovora koje imamo do danas, već posebno na pronalaženju drugih načina saradnje naše dve susedne države, koje kroz veoma dobre odnose koje imaju dokazuju da Zapadni Balkan ne mora da bude region sukoba, već je region suseda koji sarađuju na ozbiljnoj osnovi uzajamnog poštovanja i na taj način proizvode izvanredne rezultate“, naglasila je šefica kosovske diplomatije.

Ona je navela da je potrebno implementirati sporazume koje su zemlje zapadnog Balkana postigle u okviru Berlinskog procesa, dodavši da su Kosovo, Severna Makedonija i Albanija već ratifikovale i rade na implementaciji tih sporazuma.

Predsedavajući OEBS-a, ministar Osmani istakao je da je njegova današnja poseta posvećena Misiji OEBS-a na Kosovu, koja ima dobre odnose sa kosovskim institucijama. Kazao je da će tokom sastanaka sa kosovskim čelnicima, predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem, ohrabriti kosovske institucije da se oslanjaju na OEBS, kao ključni izvor u dizajniranju i implementiranju reformi.

Poručio je da dijalog uvek treba da bude prioritet, a najbolji primer je Severna Makedonija. Ministar Osmani je kazao da OEBS podržava dijalog Kosova i Srbije, koji vodi Evropska unija, te pozdravlja poslednje usvajanje Deklaracije o nestalim licima. Ponovio je poruku, koju je dao i juče u Beogradu, o važnosti smanjenja tenzija na terenu na severu Kosova.

„Važno je da se smanje tenzije na terenu na severu Kosova, da se otvori proces političkog dijaloga koji omogućava Evropska unija. OEBS je spreman da podrži primenu dogovora postignutih u okviru dijaloga. Ova poseta nam nudi jasan pregled Misije OEBS-a na Kosovu. Mnogo je pozitivnih dostignuća misije u oblasti ljudskih prava, demokratizacije i javne bezbednosti“, naglasio je Osmani.

Naveo je da će fokus njegove današnje posete biti mladi, te da će razgovarati sa učesnicima OEBS-ove Akademije mladih. Posetiće i Kosovsku akademiju za javnu bezbednost u Vučitrnu kako bi se sreo sa novom generacijom policijskih kadeta iz svih zajednica.

Predsedavajući Osmani će boraviti i u Mitrovici kako bi učestvovao u diskusiji sa lokalnim organizacijama građanskog društva koje rade sa mladima i decom iz ranjivih zajednica.

TRT Balkan / agencije