Stanko Močnik, šef Vatrogasne intervencije, kazao je novinarima da je na terenu u noći na subotu oko 800 vatrogasaca gasilo požar, napominjući da su vatrogasci već umorni i iscrpljeni.     Foto: Reuters

Na slovenskom Krasu, koji se nalazi na granici s Italijom, bukti najveći požar u historiji Slovenije.

Nakon što se u petak u jutarnjim satima činilo da je veliko požarište na Krasu pod kontrolom, popodne je snažan vjetar opet preokrenuo situaciju na terenu i požar je nastavio divljati.

Spasilačke službe se bore s nepristupačnim terenom koji je pun zaostalih eksplozivnih naprava iz Prvog svjetskog rata, a vatrogasni timovi prognoziraju da će borba trajati narednih nekoliko dana.

Kako navode agencije, požarište se prostire na oko osam kilometara, vatrena stihija na tom području ne prestaje, a brojni vatrogasci su tokom noći branili tamošnja sela od vatre, dok su neka i evakuisana.

Oko 800 vatrogasaca gasilo požar

Stanko Močnik, šef Vatrogasne intervencije, kazao je novinarima da je na terenu u noći na subotu oko 800 vatrogasaca gasilo požar, napominjući da su vatrogasci već umorni i iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području zahvaćenom požarom noć u kućama nisu mogli provesti stanovnici desetak sela koja su preventivno evakuisana.

Kako je objavila regionalna civilna zaštita za sjevernu Primorsku, evakuisani su stanovnici sedam mjesta i zaselaka u zaleđu Renč Merljaki, Martinuchi, Žigoni, Vinišče, Mohorini i Oševljek. Ranije evakuisani stanovnici sela Vrtoče, Opatje Selo, Nova Vas i Hudi Log za sada se ne vraćaju domovima.

Vatrogasci su tokom noći bili angažovani ispred Opatjega Sela, ali i dalje su se pojavljivala nova žarišta na širem području. Aktivan je i požar na Trstelju, a u okolnim mjestima je puno dima.

Požar od ranih jutarnjih sati gasi i iz zraka najveći broj timova koji su na raspolaganju slovenskim vlastima.

U gašenju požara učestvuje 11 helikoptera

Zapovjednik slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan u izjavi novinarima istakao je da od jutarnjih sati u gašenju požara učestvuje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader.

Hrvatsko ministarstvo odbrane objavilo je u petak da je helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara iz kasarne “Knez Trpimir“ u Divuljama upućen u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice.

"Nadamo se da će vatrogasci uz podršku iz zraka ujutro uspjeti ograničiti požar", kazao je Šestan.

Kako je rekao, najbolje vrijeme za gašenje požara je u ranim jutarnjim satima jer se oko 11 sati obično promijeni situacija zato što vjetar promijeni smjer, što se pokazalo i u petak, kad se južni vjetar preokrenuo u snažnu buru.

Od utorka snažnije padavine

Slovenski meteorolozi su objavili da bi jače padavine na području gdje bukti požar mogle početi padati iduće sedmice, oko utorka, što bi značajno promijenilo tešku situaciju s vatrenom stihijom koja traje već osmi dan.

Što se tiče glasina o tome da je požar možda podmetnut, policija je objavila da provjerava svaku takvu informaciju, ali da se takve sumnje koje su primili i forenzički provjerili nisu pokazale kao istinite.

Satelitski snimci u petak su pokazali ogromne razmjere požara, a na njima se moglo vidjeti da je dim stigao sve do Gorenjske, slovenske pokrajine na granici s Austrijom. Na društvenim mrežama ljudi također dijele fotografije i videosnimke s požarišta, a scene izgledaju dosta apokaliptično.

Ervin Čurlič iz regionalnog štaba civilne zaštite ističe da ovakvu situaciju s požarima Slovenija još nije doživjela s obzirom na to da je na nekim mjestima sve izgorjelo i izgleda, kako je kazao, "kao da si sletio na Mars".

Meteorolozi za danas predviđaju sunčano vrijeme u Sloveniji, a tokom dana puhat će jugozapadni vjetar. Vrućine neće popuštati do utorka, kada će se padavine s grmljavinom proširiti na veći dio zemlje.

U Sloveniju stižu rumunski avioni

Požar na Goriškom kršu, koji nije jenjavao tokom noći, gasilo je šest helikoptera i avion Pilatus. Mogu računati i na pomoć tri rumunska vojna aviona većeg kapaciteta, koji bi u Sloveniju trebali stići kasno poslijepodne.

Rumunska vlada je već odobrila pomoć s dva aviona Spartan kapaciteta 6.000 litara i avion Herkules, koji će također pružiti podršku u gašenju požara.

Vatrogasci i drugi volonteri iz cijele zemlje već osmu noć se bore s požarom na Krasu, pa su već prilično umorni. Mnogi to rade i tokom odmora, pa je Vlada Slovenije odlučila da obešteti sve koji učestvuju u gašenju požara. Za gašenje do osam sati dnevno dobit će 63 eura, a duže od osam sati 94,5 eura.

TRT Balkan / agencije