Cavusoglu i Turković potpisali dva međudržavna sporazuma.     Foto: AA

Ministri su, između ostalog, potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turkiye o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye o razmjeni diplomata.

Turković je kazala kako će ovi sporazumi osnažiti odnose dviju zemalja i olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju.

”To je još jedan korak u pravom smjeru. Naše države i prijateljski narodi njeguju bliske i vrlo sadržajne odnose. Današnja posjeta u veoma važnom je trenutku i dolazi kao potvrda kontinuiteta saradnje, komunikacije i međusobnog poštovanja“, rekla je Turković.

Turković: Ovi sporazumi će osnažiti odnose dviju zemalja.     Foto:  AA

Pojasnila je kako je na sastanku razgovarano o aktuelnim pitanjima i izazovima s kojima se susreću.

”Ono što je najvažnije, i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, snažnih država poput Turkiye, jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu prema EU i NATO-u. Turkiye je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH“, kazala je Turković.

Istakla je kako takav stav ne ovisi o nekim dnevnim ili geopolitičkim okolnostima.

”To je strateški odnos prema narodima i građanima BiH. To je odraz prijateljstva i partnerstva koje njegujemo”, rekla je Turković.

Navela je kako je Turkiye bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, kao i predlagač historijske Deklaracije o BiH koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno u Islamabadu.

”Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostor da saradnju osnažimo, posebno u ekonomskom pogledu“, rekla je Turković.

Zahvalila je Turkiye na dosadašnjoj pomoći i podršci, posebno na angažmanu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH, s oko 900 projekata, vrijednih više od 400 miliona dolara.

Cavusoglu: Nećemo dozvoliti nove tenzije u Bosni i Hercegovini

Za dobrobit stabilnosti i razvoja BiH, Turkiye je spremna na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama, rekao je ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu.

“Turkiye i BiH imaju doboko ukorijenjene historijske i kulturne veze i ove godine obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih bilateralnih odnosa. Nastavljamo razvijati saradnju u političkoj, ekonomskoj, vojnoj i drugim oblastima. Prošle godine smo se približili milijardi dolara trgovinske razmjene i vjerujem da ćemo to ove godine nadmašiti.

Turske kompanije i institucije su veoma prisutne i ulažu u BiH. Kao što je i uvažena ministrica pomenula, tu je TIKA, a dodao bih i Vakufsku direkciju Turkiye, Institut Yunus Emre, Upravu za tursku dijasporu i Turk Havayollari. Sa zadovoljstvom mogu reći da imamo i veoma bliske odnose s Ministarstvom vanjskih poslova i da su ti odnosi današnjim sporazumima dodatno unaprijeđeni“, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu: Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu stabilnosti u regiji.     Foto:  AA

Dodao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima namjeru organiziranja trilateralnog samita Turkiye, BiH i Srbije i da je srbijanska strana već izrazila spremnost.

“Ovaj naš dolazak u pet balkanskih zemalja pokazatelj je važnosti koju pridajemo regionalnoj stabilnosti. Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu stabilnosti u regiji. Zato ne možemo dozvoliti nove tenzije u BiH, i svi se trebaju odgovorno ponašati“, poručio je Cavusoglu.

Turkiye podržava put BiH prema EU i NATO-u

Cavusoglu je također poručio da će Turkiye nastaviti snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenu orijentaciju prema EU i NATO-u.

“Nastavljamo realizirati aktivnosti u pravcu jačanja stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine i smatramo da to doprinosi i regionalnom prosperitetu“, zaključio je Cavusoglu.

Na upit novinara da prokomentira medijske navode kako je na sastanku s Dodikom u Istanbulu 14. juna razgovarano o ideji sastanka lidera Turkiye, BiH, Srbije i Hrvatske, Cavusoglu je kazao da je Turkiye bila predvodnik inicijative uspostave trilateralnih mehanizama zarad uspostave i očuvanja stabilnosti u BiH i na Balkanu.

“Za dobrobit stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine, spremni smo na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama i stalno podstičemo strane u tom pravcu“, rekao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije dalje je na upit novinara kazao da je stav Turkiye veoma jasan u odnosu na situaciju u BiH, te je dodao da je Dodik jedan od tri člana Predsjedništva ove zemlje, sviđalo se to nekom ili ne.

“Mi se bez pravljenja razlika sastajemo sa svim članovima Predsjedništva BiH. Na isti način razgovaramo sa svima. Kada su u pitanju neke odluke i koraci koje su vlasti entiteta RS napravile u posljednje vrijeme i kada je u pitanju očuvanje političkog i teritorijalnog integriteta BiH, tu je naš stav jasan i uvijek na isti način iznesen svim stranama s kojima razgovaramo.

U tom kontekstu smo i na posljednjem sastanku Dodiku iznijeli jasne i nedvosmislene poruke. I maloprije sam rekao, mi govorimo o sastancima u formatima koji su prihvatljivi svim stranama. U kontekstu stabilnosti i sigurnosti BiH, Turkiye će bez ikakvih nametanja podržati sve formate koje svi u BiH i regiji prihvate“, rekao je Cavusoglu.

U okviru regionalne turneje započete u četvrtak, Cavusoglu je posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini, otputovat će na Kosovo.

TRT Balkan / agencije