Zajednička deklaracija o posvećenosti reformi pravosudnog sistema je dokument za unapređenje i jačanje važećeg zakona na Kosovu.      Foto: AA

Ministarka pravde Albulena Haxhiju rekla je da će deklaracija, koja će uskoro biti objavljena, poslužiti za jačanje postojećih mehanizama u pravosudnom sistemu u zemlji.

„Ovom izjavom predviđen je detaljan plan zajedničkih akcija na sprovođenju reforme pravosuđa, kontrole integriteta sudija i tužilaca. Takođe, vrednovanje rada i disciplina, a to će biti urađeno kroz zaokruživanje postojećih mehanizama integriteta, učinka, ali i discipline, kao što je tražila Venecijanska komisija u mišljenju koje je dala o reformi u pravosuđu“, naglasila je Haxhiju.

Albert Zogaj, predsedavajući Sudskim savetom Kosova, rekao je da je do ovoga došlo, polazeći od činjenice da su sve institucije koje su potpisale deklaraciju imale i imaju različite stavove po pitanju reforme pravosuđa.

Zogaj je rekao da je Sudski savet identifikovao prilično sadržajne teme koje čine reformu pravosudnog sistema, za koje se nada da će doprineti unapređenju vladavine prava na Kosovu.

„Širina i dubina reforme zavisiće od profesionalnih procena stručnjaka. Bićemo otvoreni za komunikaciju sa partnerima, potpisnicima ovog pisma posvećenosti, sa razvojnim partnerima, sa civilnim društvom, medijima i svima onima koji žele da doprinesu ovom procesu“, naglasio je Zogaj.

Zajednička deklaracija o posvećenosti reformi pravosudnog sistema je dokument za unapređenje i jačanje važećeg zakona na Kosovu i proističe iz stručnog pregleda vladavine prava na osnovu izveštaja Komisije Evropske unije, mišljenja Venecijanske komisije, kao i mnogih izveštaja i ocena koje su izdale različite međunarodne organizacije.

Ovim dokumentom su izbegnuti izazovi i zabrinutosti, kao i predlozi, koje kontinuirano postavljaju Ministarstvo pravde i Sudski i Tužilački saveti Kosova.

TRT Balkan / agencije