Članovi porodica oprostili su se u suzama i dovama od svojih najmilijih prije nego što će im sutra klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop.            Foto: AA

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima do prostora Musale u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 14 novoidentifikovanih žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do Musale prenijeli su članovi porodica ubijenih kao i učesnici "Marša mira" koji su u večernjim satima stigli u Potočare nakon trodnevnog pješačenja od Nezuka.

Članovi porodica oprostili su se u suzama i dovama od svojih najmilijih prije nego što će im sutra klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop.

Mladi Muhamed Efendić koji je kao dijete preživio genocid oprostio se od babinih amidža, Hasiba i Ćamila Efendića.

"Ovo ovdje mi je od babe amidža, koji je ubijen ovdje pred kućnim pragom, tu smo ga našli, bio je stopostotni invalid, čovjek od nekih 60-tak godina", kazao je Muhamed.

"Ja sam bio mali, prešao sam s konvojem, a ovo ovdje su mi amidže koje su prešle preko šuma. Ja sam bio dijete, malo toga se sjećam, znam da smo s konvojem prešli", rekao je Muhamed koji je izgubio brojne članova porodice u genocidu.

"Ja sam izgubio babu, dedu, dvojicu amidža od babe, dajdžu, tetka, a od ove rodbine dalje ne znam ni sam", dodao je Muhamed, istakavši da mu je svake godine teže kada dođe u Potočare.

"Svaki put je teško, bilo je teško kad su nestali, kad su ih našli, sad ih ukopavamo, ne zna se kad je teže. Babu sam ukopao 2017., dedu 2007., od njih smo pronašli samo dvije lobanje", rekao je.

Sedina Malagić oprostila se od brata Ahmeta Jašarevića koji je imao 24 godine kada je ubijen u genocidu.

"Ovo mi je brat, identifikovan je 2007. godine nakon 17 godina. Ima porodicu u Americi i niko nije došao prije da se ukopa", rekla je Malagić, koja nije mogla mnogo pričati zbog duboke boli.

"Boli, 29 i 59 godina da prođe, opet boli, ne mogu više", rekla je Malagić koja je izgubila brojne članove porodice u genocidu.

"Suprug, brat, svekar, djever, amidžići, tečići, puno, duplo više nego što je ostalo živo. Ne mogu ništa više", kazala je.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine na kolektivnoj dženazi je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić - Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari bit će ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

TRT Balkan / agencije