Poplave širom Crne Gore, voda prodrla u kuće

Poplave širom Crne Gore, voda prodrla u kuće

Najrizičnija situacija je u selu Kuta u Župi.
Predsednik MZ Župa Dragoljub Radulović kaže da su usled velikih padavina i poplavama tim mestom tekle bujice crvene vode iz jame Seoca.          Foto: rtcg

Jaka kiša koja je pala tokom proteklog dana i noći izazvala je probleme u mnogim crnogorskim gradovima, neka mesta su odsečena, voda je prodrla u mnoge kuće.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) u četvrtak je izdao crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vetra i obilne kiše.  

Predsednik MZ Župa Dragoljub Radulović kaže da su usled velikih padavina i poplavama tim mestom tekle bujice crvene vode iz jame Seoca.  

“Mnoge puteve u okolnim selima je odnela voda ili je na njih nanela materijal i praktično nisu prohodni. Na terenu su mašine. Pokušavaju sanirati najurgentnije, pa kad stane nevreme, saniraće I ostalo”, kazao je za Radio Crne Gore Miri Rovčanin.

Istakao je da niko nije prijavio da su kuće ugrožene, ali imanja jesu.  

“Voda iz jame Seoca trenutno pravi najveći problem”, kazao je Radulović.  

Načelnik službe zaštite i spašavanja Nikšić Slavko Tadić kaže da ih niko nije zvao sa molbom da mu je ugrožen život ili imanje, a da Služba može pomoći. On je rekao da je najrizičnija situacija u selu Kuta u Župi.  

Bulevarom u centru Budve jutros su tekle bujice vode koju su prouzrokovale padavine.  

Vozači se žale na ogromnu maglu na Brajićima I auto-putu Princeza Ksenija.  Cetinjski vatrogasci ispumpavaju vodu iz temelja zgrade koja se gradi u naselju Gruda, kako bi sprečili obrušavanje terena, kazao je za Radio Crna Gora načelnik Službe zaštite i spašavanja Miloš Ćećanović.  

“Nivo vode u temeljima je, oko metar. Počeo je da se obrušava teren, pored temelja je i jedna kuća, pa voda preti da ugrozi i tu kuću.Mi smo tu postavili pumpu koja stalno ispumpava vodu”, istakao je Ćećanović.  

Puno posla danas imali su i radnici Komunalnog preduzeća koji su angažovali radnike svih službi kako bi sklanjali drveće koje je palo tokom noći zbog kiše jakog vetra, rekao je direktor Boško Dragutinović.  

Na barskom korzou grom je udario u drvo i rascepio ga. Na sreću, niko nije povređen.  

Meteorolog Vučina Popović kazao je u Jutarnjem programu TVCG da se sredinom dana očekuje slabljenje i prestanak padavina, uglavnom u južnim i centralnim predelima zemlje, dok će u severoistočnim predelima i dalje biti uslova za kišu, sve do popodnevnih sati, preneo je portal RTCG.

Tanjug