Kosovska policija poziva sve demonstrante da se uzdrže od nasilja i mirno izraze svoje mišljenje.     Foto: AA

Tokom uglavnom mirnih protesta srpskih građana u opštinama na severu Kosova, gde čine većinu stanovništva, osumnjičeni su pričinili materijalnu štetu na policijskim vozilima, a pri tom je jedan policajac zadobio povrede.

Kako je saopšteno iz Kosovske policije, "u popodnevnim časovima, u različitim vremenskim intervalima, pojedini osumnjičeni bacali su kamenice u pravcu tri vozila Kosovske policije i razbijanjem prozora pričinjena je materijalna šteta."

“Usled napada teškim sredstvima, jedan policijski službenik je zadobio povrede”, navodi se u saopštenju..

Dodaje se da su tokom protesta u srijedu u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pojedini mediji ometani u radu i napadnuti, a njihova vozila su vandalizirali pojedinci ili kriminalne grupe.

Iz Policije navode da su posvećeni istraživanju ovih krivičnih dela i sprečavanju nasilja. Istovremeno, Kosovska policija poziva sve demonstrante da se uzdrže od nasilja i mirno izraze svoje mišljenje.

Od ponedeljka više od 20 napada na novinarske ekipe

Iz Udruženja novinara Kosova je saopšteno da je danas zabeleženo pet napada na medijske ekipe, koje izveštavaju o situaciji na severu Kosova.

Nekoliko demonstranata je u Leposaviću izbušilo gume na vozilu jedne televizije, jedna ekipa je u Zvečanu napadnuta nakon što su pokušali da snime trenutak napada na vozilo Kosovske policije.

Takođe u Zvečanu su oštećena vozila dve medijske kuće. Od ponedeljka je zabeležno više od 20 napada na medijske ekipe.

U opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i danas su održani mirni protesti srpskih građana koji traže da se specijalci Kosovske policije povuku iz opštinskih zgrada i da gradonačelnici izabarani na izborima 23. aprila ne dolaze u opštinske objekte.

Oni traže i oslobađanje dvojice srpskih mladića uhapšenih u ponedeljak u Zvečanu nakon sukoba demonstranata sa vojnicima KFOR-a. Njima je Osnovni sud u Prištini danas odredio mesec dana pritvora, a Tužilaštvo ih sumnjiči da su počinili krivična dela "udruživanje radi protivustavnog delovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Kosova, ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom" i "napada na službeno lice".

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na severu Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

TRT Balkan / agencije