Očekuje se da gradonačelnica Podgorice bude funkcionerka PES-a Olivera Injac.     Foto: AA

Konstitutivna sjednica Skupštine glavnog grada Podgorice prekinuta je danas nakon verifikacije mandata novim odbornicima, a novi predsjednik lokalnog parlamenta, kao i gradonačelnik Podgorice, biće izabrani sutra.

Lokalni izbori u Podgorici, održani su 23. oktobra prošle godine, ali su konačni rezultati izbora proglašeni tek početkom marta, jer Ustavni sud nije bio funkcionalan, kako bi mogao ranije da razmatra ustavne žalbe.

Na izborima 23. oktobra, koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS), koja je do sada vršila vlast u glavnom gradu Crne Gore osvojila je 24 mandata, dok je s druge strane nova vladajuća većina, koju čine Pokret Evropa Sad, koalicija "Za budućnost Podgorice", Demokrate i URA osvojila ukupno 34 mandata. Sjednica će biti nastavljena sutra u devet sati. Odbornik Građanskog pokreta URA Luka Rakčević kazao je da je uvjeren da će novi saziv raditi na dobro svih građana Podgorice.

„U ime parlamentarne većine, stav svih partija koje je čine jeste da ovu sjednicu treba prekinuti, i da se sutra na toj sjednici u devet sati bira nova predsjednica Skupštine, shodno dogovoru parlamentarne većine“, rekao je Rakčević.

On je kazao da će sutra, nakon završetka konstitutivne sjednice, zakazati novu kako bi izabrali gradonačelnicu i njene zamjenike.

„Upućujem molbu da se ova sjednica nakon verifikacije mandata prekine i da na sutrašnjim sjednicama biramo novo rukovodstvo Glavnog grada“, rekao je Rakčević.

Aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković kazao je da će danas do kraja dana podnijeti ostavku.

„Molim većinu da u tom roku izaberemo novog gradonačelnika, kako glavni grad ne bi ušao u probleme. Moja sugestija je da parlamentarna većina već sutra pristupi izboru novog gradonačelnika, a ja novom gradonačelniku unaprijed čestitam“, rekao je Vuković.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zahvalio je dosadašnjoj vlasti na korektnom odnosu.

Očekuje se da nova predsjednica Skupštine Glavnog grada bude nositeljka liste Za budućnost Podgorice, Jelena Borovinić Bojović, a gradonačelnica funkcionerka PES-a Olivera Injac.

TRT Balkan / agencije