Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa.     Foto: AA

U Podgorici, u naselju Vrela Ribnička su dodijeljeni ključevi stanova za 96 porodica, koji su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP).

RSP je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu.

Cilj RSP-a je da doprinese rješavanju produžene krize raseljavanja najugroženijih izbjeglica i raseljenih lica s teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali od 1991. do 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Izgradnja 96 stanova na Vrelima Ribničkim u Podgorici počela je 2020. godine, a realizacijom ovog projekta zatvoren je prvi kolektivni centar, odnosno naselje koje je izgrađeno nakon izbijanja sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Ključeve porodicama najugroženijih izbjeglica i raseljenih lica s teritorija bivše Jugoslavije danas su svečano uručili ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, predstavnici Razvojne banke Savjeta Evrope, te šefovi kancelarija UNHCR-a i OSCE-a, kao i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Crna Gora je u bliskoj prošlosti pokazala solidarnost i razumijevanje i otvorila svoja vrata za sve kojima je bila potrebna pomoć. Mnogi su za vrijeme rata izgubili svoju imovinu, ali i svoje bližnje, u Crnoj Gori su pronašli svoj novi dom i nadu za bolji život i izvjesniju budućnost. U prethodnom periodu dijelili smo i dobro i loše. Postali ste dio našeg društva, s vama dijelimo sve prednosti i obaveze koje nudi naša zemlja u cilju izgradnje sto uspješnijeg društva u njoj. Da je tako svjedoči i povod današnjeg okupljanja”, kazao je ministar Admir Adrović prilikom svečane dodjele ključeva za 96 porodica na Vrelima Ribničkim.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je Regionalni stambeni program izuzetan primjer zajedničkih napora zemalja iz regiona i međunarodnih donatora ka miru, pomirenju i integraciji.

„To je naš zajednički uspjeh, a EU je ponosna što je najveći donator. Solidarnost građana EU je danas vidljiva. Nadam da današnji dan predstavlja novi početak za sve korisnike i da će novim domovima graditi sreću i blagostanje“, kazala je Popa.

Predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori, Žan Iv Bušardi, uručivši ključeve korisniku RHP na Vrelima Ribničkim, poželio je korisnicima stanova srećan početak novog poglavlja u njihovim životima.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da svi koji žive u ovoj zemlji su izuzetno ponosni na činjenicu da je Crna Gora tokom devedesetih godina širom otvorila vrata za nevoljnike s prostora bivše Jugoslavije.

„Sjećamo se onog podatka da je krajem te decenije svaki peti stanovnik Crne Gore bio izbjeglica. Vrlo smo ponosni na to što smo položili jednu istorijsku lekciju i kazao bih da je od tih dana pa do danas naša država činila sve što je u njenoj moći da stvori pretpostavke za integraciju ljudi koji su ostali u Crnoj Gori nakon ratnih dešavanja. Jedna važna komponenta tog programa i mehanizma je svakako Regionalni stambeni program“, naveo je Vuković.

Vrijednost projekta izgradnje 96 stanova je četiri miliona eura.

TRT Balkan / agencije