Centar grada okružen parkovima.     Foto: AA

Posljednjih godina, u Podgorici je sve više zelenih parkova, igrališta, zelenih površina. Svaki dio glavnog grada Crne Gore dobio je neko novo igralište, s mnogo drveća. To nije prošlo nezapaženo pa je, prema rezultatima najnovijeg istraživanja Evropske agencije za zaštitu životne sredine, Podgorica zvanično peti najzeleniji grad Evrope u kategoriji ukupne zelene infrastrukture.

S 12 odsto pod parkovskim površinama, glavni grad Crne Gore je daleko ispred svih glavnih gradova šireg regiona, pa i evropskog prosjeka od sedam odsto. Podgorica je jedan od najtoplijih gradova Evrope. Tokom ljeta, temperatura nerijetko prelazi 40 stepeni Celzija. Zbog specifične klime, sve je veća potreba za zelenim površinama, a uprava grada posljednjih godina potrudila se da grad dobije nove zelene sadržaje.

Zelene površine na svakom koraku

Samo tokom posljednje tri godine Podgorica je dobila više od 150.000 metara kvadratnih novih uređenih zelenih površina. Baš tokom ljetnih mjeseci, parkovi širom grada su prepuni posjetilaca. I ne samo tokom ljetnih mjeseci, već i u ostalim periodima godine.

Koliko je važno imati dovoljno zelenih površina, pokazao je i period tokom koronavirusa, kada je na snazi bio karantin. Tada je do izražaja došla važnost parkova, jer su brojni stanovnici imali potrebu za aktivnim hodanjem i šetnjom. U međuvremenu, u Podgorici su osim novih, dodatno obogaćeni brojni postojeći parkovi, od kojih su mnogi zbog svoje važnosti, simboli grada.

Brdo Gorica "pluća" grada

Tu se prije svega misli na park šumu Gorica, koja predstavlja "pluća" grada. Na ovom poznatom izletištu svakodnevno dođu stotine zaljubljenika u prirodu i zdrave stilove života, daleko od gradske buke. U vremenu kada se na svakom koraku širom Podgorice prave stambeni objekti, park šuma Gorica predstavlja za mnoge najljepše mjesto u gradu.

Park šuma Gorica omiljena je među građanima i posjetiocima, jer se nalazi u samom centru grada, pored drevne crkve svetog Đorđa. Pored toga što se na vrhu nalazi spomen Palom borcu, s Gorice se pruža i divan pogled na desnu stranu Morače i konture mosta Milenijum.

Park šuma Gorica posjetiocima nudi uređene pješačke, biciklističke i trim staze. Na samom vrhu, gdje se ukazuje zadivljujuća panorama grada, u zelenilu šume "skriveni“ su sportsko-rekreativni tereni. Novoizgrađeni avanturistički park, koji je smješten u parku, dio je raznovrsne ponude ovog izletišta.

Centar grada okružen parkovima

U drugim dijelovima grada, također, nalaze se parkovi koji su pravo ekološko bogatstvo grada. Park šuma Ljubović na jednoj i park šuma Tološi na drugoj strani, mjesta su koja odvlače Podgoričane od gradske buke.

Ono što posebno čini Podgoricu jedinstvenom jeste da u samom centru grada postoje brojni parkovi. Dječiji park, Kraljev park, Park Đorđa Balaševića, Njegošev park, Karađorđev park, Podgorički park i brojni drugi predstavljaju zelenu oazu Podgorice sa čistim vazduhom i prijatnom klimom.

TRT Balkan / agencije