Nacionalna vijeća Bošnjaka, Hrvata, Muslimana, Albanaca i Roma saglasni su oko toga da su im potrebniji čak i bolji uslovi za popis nego 2011. godine.     Foto: AA

Pet Nacionalnih vijeća brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori pozdravljaju najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa stanovništva za mjesec dana, jer se time, kako su istakli na konferenciji u Podgorici, smanjuju tenzije i otvara prostor za dijalog.

Nacionalna vijeća Bošnjaka, Hrvata, Muslimana, Albanaca i Roma saglasni su i oko toga da su im potrebniji čak i bolji uslovi za popis nego 2011. godine, kada je i održan posljednji popis stanovništva u Crnoj Gori.

Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća, kazao je da vijest o odgađanju popisa govori da će nova vlada imati sluha za dijalog, "za razliku od prethodnog premijera koji je pokazao ignorantan stav, jer nije kabinetu ni predočio zahtjeve pet nacionalnih vijeća".

"Da bi imali povjerenja u metodologiju popisa potrebno je da imamo uvid u način na koji se vrši unos podataka te koja softverska rješenja će se koristiti", kazao je Mustafić.

Faik Nika, predsjednik Albanskog nacionalnog savjeta, navodi da pripadnici manjinskih naroda imaju pravo da učestvuju u procedurama poput ove.

"To nam i zakon obezbjeđuje. Ipak, nijesmo imali pristup materijalima na albanskom jeziku, kao ni dovoljno široku kampanju kada je u pitanju obavještavanje naših građana i van granica Crne Gore”, ističe Nika.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković poručio je da bi mandatar za sastav nove vlade i lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić trebalo da utvrdi novi datum za održavanje popisa.

"To svakako nije za jedan mjesec", dodao je Deković.

On je ukazao na to da bi popis trebalo da bude sproveden u vrijeme potpune stabilnosti.

Predsjednik Savjeta muslimana Sabrija Vulić je rekao da je preporuka da se popis obavlja u periodu od aprila do novembra.

Odluku o odgađanju popisa pozdravio je i aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka.

"Priije mjesec dana sam imao drugačije mišljenje, ali sada mislim da popis pod ovakvim uslovima nije realno sprovoditi. Popis se ne radi na silu. Treba svi da radimo na dijalogu i kada se svi dogovorimo da sprovodimo popis i kada su svi saglasni oko metodologije. Nadam se da u narednom periodu svi možemo doći do konsenzusa", rekao je Đeka.

Mandatar za sastav nove vlade i lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić juče je saopštio da će predložiti da se popis održi mjesec dana kasnije, a ne 1. novembra, kako je bilo planirano. Razlog je najavljeni bojkot procrnogorskih partija, ali i apeli nacionalnih savjeta za odlaganje popisa. Iz procrnogorskih partija navode da ne postoje uslovi za regularan popis i da je cilj popisivanja "etnički inžinjering", odnosno, povećanje broja Srba.

Iz pet opština u kojima su na vlasti procrnogorske partije su saopštili da nema uslova da se održi popis. U opštinama Bar, Cetinje, Plav, Šavnik i Bijelo Polje živi oko 120.000 građana, odnosno petina ukupnog stanovništva Crne Gore.

Iz tog razloga, Spajić je juče pozvao na odlaganje popisa i pozvao opoziciju da participira u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju.

Prema posljednjem popisu iz 2011. u Crnoj Gori živi 45 odsto Crnogoraca, 29 odsto Srba, devet odsto Bošnjaka, pet odsto Albanaca, tri odsto Muslimana i po jedan odsto Hrvata i Roma.

TRT Balkan / agencije