Hashim Taci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi optuženi su u 10 tačaka, šest tačaka ih tereti za zločin protiv čovečnosti, dok su u četiri tačke optuženi za ratni zločin.      Foto: AA

Sudski panel Specijalizovanih veća Kosova u Hagu je naložio da suđenje u predmetu “Thaci i drugi” počne 3. aprila sa uvodnim izlaganjima, a ne 1. marta, kako je ranije objavljeno.

Panel je tu odluku doneo tokom današnje pripremne konferencije Specijalizovanog tužioca na zahtev odbrane optuženih Hashima Thacija, Kadrije Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selemija, bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova.

Osim pomeranja datuma početka suđenja sa 1. marta na 3. april, panel je takođe naložio da će se iznošenje uvodnih izlaganja nastaviti i 4. i 5. aprila, dok će izvođenje dokaza započeti 11. aprila 2023. godine, navedeno je na sajtu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Ciljni datum za završetak izvođenja dokaza tužilaštva je 1. april 2025. godine. Panel je, takođe, zakazao statusnu konferenciju u ovom predmetu za 20. mart.

Hashim Taci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi optuženi su u 10 tačaka, šest tačaka ih tereti za zločin protiv čovečnosti, dok su u četiri tačke optuženi za ratni zločin.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kuksu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima, ta dela su izvršili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Thaciju i drugoj trojici optuženih na teret stavlja umešanost u ubistva oko 100 ljudi.

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca, Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 4. odnosno 5. novembra 2020. godine.

Hashim Thaci, koji je tada bio predsednik Kosova, odmah je podneo ostavku na tu poziciju. Oni su se pred sudijom za predhodni postupak izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu osnovani su u skladu sa međunarodnim sporazumom koji je ratifikovala Skupština Kosova, u avgustu 2015. godine ustavnim amandmanom i Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu Kosova.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova su privremenog karaktera sa konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

TRT Balkan / agencije