Prema rezultatima poslednjeg popisa, koje je objavila Agencije za statistiku Kosova, broj stanovnika na Kosovu iznosio je 1.739.825.     Foto: AA Archive

Početak popisa stanovništva na Kosovu odložen je za dva meseca i počeće 1. novembra ove godine, odlučeno je na sednici Vlade Kosova.

Kako je saopšteno iz Vlade, usvojeno je da se popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova, odlaže i održaće se od 1. novembra do 15. decembra 2023. godine.

“Za proces ove veličine, pomoć je dobrodošla. Uz podršku UNOPS-a, preduzećemo prve korake da obezbedimo nabavku opreme neophodne za proces, ali poštujući Ustav i Zakon o međunarodnim ugovorima, jer takvu saradnju ne bismo mogli drugačije da tretiramo osim kao međunarodni ugovor”, navode iz Vlade.

Napominje se da su prethodne vlasti za popis održan 2011. godine, sarađivale sa međunarodnom organizacijom kojoj su prebacili milione evra za potrebe nabavke, uz samo memorandum o razumevanju.

“Takav način saradnje narušava kosovsku državnost”, ističe se.

Dodaje se da, iako su pripreme obavljene uprkos otporu koji je čak i unutar Centralne komisije za registraciju proizvela Asocijacija kosovskih opština, proces ne može da počne pre 1. novembra 2023. godine, odnosno dva meseca kasnije.

Poslednji popis na Kosovu obavljen je 2011. godine. Iako se popisi obavljaju na svakih deset godina, pandemija COVID-19 je odložila održavanje novog popisa.

Prema rezultatima poslednjeg popisa, koje je objavila Agencije za statistiku Kosova, broj stanovnika na Kosovu iznosio je 1.739.825, od čega su 1.616.869 ili 92,9 odsto činili Albanci. Prema popisu iz 2011. godine na Kosovu je živelo 25.532 ili 1,47 posto Srba. Međutim, u četiri opštine na severu Kosova popis tada nije sproveden, a u ostalim kosovskim opštinama Srbi su samo delimično učestvovali.

​​​​​​​Bošnjaka je prema popisu bilo 27.533 ili 1,6 posto, dok je Turaka bilo 18.738 ili 1,1 posto od ukupnog stanovništva. Ostali postotak čine Romi, Aškalije, Egipćani, Goranci i ostali, te oni koji nisu želeli da se izjasne.

TRT Balkan / agencije