Počeo popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori

Počeo popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori

U narednih 15 dana popisivači Monstata će biti na terenu od 8 do 20 sati.
Popis je organizovan nakon 12 godina, prvobitno je bilo planirano da se održi od 30. novembra do 15. decembra, ali je odlukom Vlade odložen početak za 3. decembar.       Foto: AA Archive

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počeo je danas, a kako su saopštili iz crnogorske Uprave za statitstiku (Monstat), popisivači će od danas biti na terenu od 8 do 20 sati.

Planirano je da popis traje 15 dana, do 18. decembra, ali je moguće da bude produžen za još nekoliko dana. Na popisu će se prikupljati i podaci o poljoprivredi, koji služe za identifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i predstavljaju okvir za predstojeći popis poljoprivrede.

"Ukoliko građanin ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim uobičajeno govori, kao i o invaliditetu i vrsti invalidnosti upisuje se odgovor 'Ne želi da se izjasni'", piše u crnogorskom Zakonu o popisu.

Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je predviđeno da su popisom obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi. Zatim stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, domaćinstva; stanovi i druge nastanjene prostorije.

Popis je organizovan nakon 12 godina, prvobitno je bilo planirano da se održi od 30. novembra do 15. decembra, ali je odlukom Vlade odložen početak za danas. Ta odluka je donesena jer je opozicija najavila da će bojkotovati popis, nakon čega je došlo do dogovora vlasti i opozicije. Iz Uprave za statistiku Crne Gore saopštili su da su obezbjeđeni svi uslovi za sprovođenje popisa.

Crnogorski mediji prenijeli su izjavu predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića koji je rekao da je popis dobro pripremljen.

"Pokazali smo da Crna Gora ima funkcionalne institucije i odgovorne pojedince spremne da grade mostove za evropsku budućnost", rekao je Spajić.

TRT Balkan / agencije