Međunarodni seminar o albanskom jeziku, književnosti i kulturi traje od 14. do 25. avgusta 2023. godine.           Foto: AA

Na Prištinskom Univerzitetu počeo je 41. međunarodni seminar o albanskom jeziku, književnosti i kulturi, koji se organizuje za studente i istraživače, koji se bave albanologijom.

Glavne teme naučnih sesija na ovogodišenjm seminaru su „Albanski u opasnosti, albanska književnost i interkulturalizam“.

Rektor Prištinskog Univerziteta Qerim Qerimi je kazao da je ovaj seminar poseban za ceo Univerzitet, kao i za Prištinu i celo Kosovo.

“Ovo je najveći kosovski naučni, kulturni i obrazovni događaj albanologije već 49 godina, osnovan 1974. godine”, kazao je Qerimi.

On je naglasio da je ovaj seminar otvoren prozor koji povezuje albanologiju sa spoljnim svetom, te most stvaranja prijateljstva, novih sporazuma i audotorijum na kome je predstavljeno i diskutovano o mnogo važnih naučnih rezultata koji se odnose na jezik, književnost i kulturu.

Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Kosova Arbrie Nagavci je istakla da je seminar imao i teške periode kroz godine, posebno devedesetih godina kada je represija nad Albancima bila najveća. Ona je kazala da je posebno zadovoljstvo slušati strane albanologe, koji izjave daju na albanskom jeziku.

“To nam pruža nadu da za naš jezik, koliko god se čini da je jezik jedne male zemlje i naroda, i dalje postoji interes za istraživače jezika širom sveta”, kazala je Nagavci.

Direktor seminara, profesor Bardh Rugova rekao je da će na seminaru od oko 250 učesnika, preko 100 biti gosti zaintresovanih za učenje albanskog jezika na tri nivoa, koji dolaze iz Poljske, Češke, Nemačke, Danske, Holandije, Švajcarske, Austrije, Italije, Grčke, Rusije, Srbije, Velike Britanije, Bugarske, Turkiye, Rumunije, Španije i Hrvatske.

“Planirano je i preko 130 istraživačkih radova u formi predavanja i naučne razmene. Planirane su različite kulturne aktivnosti. Ove godine imamo predstavljanje tradicionalne nošnje , filigrana i pesama Arbreša, te kulturne posete”, kazao je Rugova.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikola Abot, koji tečno govori albanski jezik, obratio se prisutnima na albanskom. On je kazao da albanska književnost sa svojim dubokim korenima u folkloru, poeziji i prozi, nudi prozor duše jednog naroda.

Albanski jezik (shqipja) pripada posebnoj grani indoevropske porodice, kojim govori između 7 do 10 miliona ljudi u svetu, uglavnom u Albaniji, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, ali i u drugim oblastima Jugoistočne Evrope gde živi albansko stanovništvo, uključujući Crnu Goru i Preševsku dolinu, u Srbiji. Albanski je zvanični jezik u Albaniji i suzvanični jezik na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

Međunarodni seminar o albanskom jeziku, književnosti i kulturi traje od 14. do 25. avgusta 2023. godine.

TRT Balkan / agencije