Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Mitrovici jutros je bila mirna.      Foto: AA

U mjestu Rudare, na putu ka graničnom prelazu Jarinje, na sjeveru Kosova u ponedjeljak je počelo uklanjanje blokade koja je postavljena jučer, uoči stupanja na snagu odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama s terena, dosad je uklonjeno blizu 20 kamiona lokalnih Srba koji su blokirali magistralni put Mitrovica - Leposavić, ka prelazu Jarinje.
Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Mitrovici jutros je bila mirna. Policija Kosova je u nedjelju zatvorila granične prelaze prema Srbiji jer su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.
Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.
Iz kosovske policije su potvrdili da je u nedjelju, nakon blokade puteva u Sjevernoj Mitrovici, u četiri slučaja pucano na policijske jedinice, a jednom je došlo i do detonacije.

Prema ranijem saopštenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na severu Kosova, koji su i dalje zatvoreni.
Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odgoditi kada "ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prelazima Jarinje i Brnjak".
"Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i obezbijedi sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odgođena do 1. septembra", naveo je Svecla.
Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedjeljak, 1. augusta 2022. godine, počelo je izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Također počinje dvomjesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica s oznakama kosovskih gradova "PR", "KM", "PZ" i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.

AA