Prema odluci Centralne izborne komisije Kosova (CIK) otvorena su ukupno 23 biračka centra i to u opštini Leposavić 8, u Zubinom Potoku 5, u Zvečanu 5 i u Severnoj Mitrovici 5.      Foto: Reuters Archive

Na severu Kosova jutros u sedam časova otvorena su biračka mesta za glasanje za ili protiv razrešenja predsednika opština u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Biračko mesto u zgradi opštine Severna Mitrovica otvoreno je na vreme, a birači s pravom glasa moćiće da ostvare svoje glasačko pravo do 19 časova, kada će se glasanje završiti.

Prema odluci Centralne izborne komisije Kosova (CIK) otvorena su ukupno 23 biračka centra i to u opštini Leposavić 8, u Zubinom Potoku 5, u Zvečanu 5 i u Severnoj Mitrovici 5.

Direktori škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku po sistemu Republike Srbije odbili su da otvore svoje objekte na dan glasanja, pa je CIK odlučio da se glasanja odvija na alternativnim mestima, kao što su opštinske zgrade, sportske sale i objekti kojima rukovodi Kosovska agencija za privatizaciju.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, i druge manje stranke iz srpske zajednice na severu Kosova odlučile su da ne učestvuju na glasanju, iako su učestvovali u prikupljanju peticije za smenu aktuelnih albanskih gradonačelnika.

Neučestvovanje u današnjem glasanju obrazložili su nerealnim biračkim spiskovima jer se, kako tvrde, oko 15 posto Srba iselilo, a protive se i odluci Centralne izborne komisije da se kamerama nadgleda proces glasanja. Ovo je prvi put da CIK kamerama nadgleda glasanje.

Prema Administrativnom uputstvu Vlade Kosova, za uspešnu smenu gradonačelnika potrebno je 50 posto plus jedan glas upisanih birača, nakon čega bi se raspisali vanredni izbori za nove gradonačelnike.

Za prethodno prikupljenu peticiju bilo je dovoljno 20 odsto glasova upisanih birača.

Albanski gradonačelnici izabrani su 23. aprila prošle godine, na izborima koje su Srbi bojkotovali. Ulazak albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade uz asistenciju Kosovske policije doveo je do nasilnih protesta srpskog stanovništva, sukoba sa KFOR-om i ranjavanja oko 90 međunarodnih vojnika.

Nakon velikog pritiska SAD-a i EU-a, Vlada Kosova je pristala na organizovanje novih izbora, ali uz proceduru Administrativnog uputstva za smenu gradonačelnika.

Zbog eskalacije situacije na severu Kosova nakon ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade, čemu su se zapadni partneri protivili, Evropska unija je juna prošle godine uvela kaznene mere Kosovu, koje su još uvek na snazi.

TRT Balkan / agencije