Počele konsultacije o izradi memorijalizacije dece ubijene u ratu na Kosovu

Počele konsultacije o izradi memorijalizacije dece ubijene u ratu na Kosovu

Još se ne zna da li će memorijalizacija biti u vidu spomenika, skulpture ili muzeja.
Rektor Univerziteta u Prištini Qerim Qerimi rekao je da Univerzitet u Prištini ima punu spremnost.        Foto: AA

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova poptisalo je danas sa Univerzitetom u Prištini Memorandum o saradnji, koji ima za cilj da konsultuje i izradi narativni dokument o obeležavanju uspomene na decu ubijenu tokom rata na Kosovu 1998-1999.

Nakon potpisivanja Memoranduma, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku izjavio je da će ministarstvo otvoriti međunarodni konkurs za ideje o konkretizaciji memorijalizacije dece ubijene tokom rata.

Ceku je istakao da je potpisanim memorandumom otvorena faza konsultacija za koju je formirana radna grupa i u kojoj svako može da pruži svoj doprinos. Istakao je, takođe, da će se o načinu memorijalizacije ubijene I nestale dece u ratu, konsultovati i preživela deca i porodice ubijene dece.

Dodao je da se još uvek ne zna da li će memorijalizacija biti u vidu spomenika, skulpture ili muzeja.

“Nadamo se da ćemo u roku od dve godine javnosti i porodicama dece žrtava predstaviti nešto dostojanstveno, memorijal koji će zauvek doprineti njihovom sećanju pred svim budućim generacijama naše zemlje“, naglasio je minister Ceku.

Rektor Univerziteta u Prištini Qerim Qerimi rekao je da Univerzitet u Prištini ima punu spremnost, stručnost i kapacitete da doprinese najpravednijem i najtačnijem dizajnu kako bi rezultat bio dostojanstven.

"U najmanju ruku, ono što možemo da uradimo je da ih ne zaboravimo, da ih pamtimo i da pronađemo oblike institucionalnog, istorijskog, monumentalnog izraza, kako bi se njihovo postojanje obeležilo u večnosti“, naglasio je Qerimi.

Najavljeno je da će od marta do avgusta trajati faza konsultacija za obeležavanje memorijalizacije dece stradale u poslednjem ratu, dok će početkom septembra biti gotov bazni materijal na osnovu kojeg će biti raspisan konkurs za njegovu izgradnju.

TRT Balkan / agencije