Najavljeno je definiranje ekonomski opravdanih trasa adekvatnih za dopremu plina do središnje Europe.       Foto: HINA

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u Brdu kod Kranja s predsjednikom slovenske Vlade Robertom Golobom s kojim je razgovarao o suradnji na području nadzora migracija, energetike i gospodarstva te o stanju na Balkanu.

Slovenski premijer najavio je kako će uskoro biti potpisan sporazum o solidarnosti na području energetike između Slovenije i Hrvatske, posebno kada je riječ o plinskim vezama te o proširenju kapaciteta LNG terminala na Krku, koji bi mogao postati energetsko čvorište za središnju Europu.

Plenković je najavio pojačanje LNG kapaciteta s postojećih 2,9 milijardi kubičnih metara plina na 6,1 milijardi kubika plina, čime bi taj terminal dobio regionalni značaj, s obzirom da sve hrvatske potrebe za plinom ne prelaze 2,8 milijardi kubika plina.

„Suradnja koja bi bila sufinancirana europskim sredstvima, kada je riječ o plinovodima, povezala bi i Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Bavarsku, Mađarsku, BiH – južna plinofikacija u Federaciji BiH ako bismo omogućili da u novoj energetskoj situaciji LNG terminal na Krku bude iskorišten na dobrobit građana i industrije cijele srednje Europe“, izjavio je Plenković.

Omišalj na Krku može biti ulazna točka za mnogo šire područje Europske unije, ocijenio je Golob, te dodao kako EU napušta uvoz ruskog plina unutar sljedeće tri godine te prelazi na druge izvore ukapljenog plina, preko Jadranskog mora, Egipta i Izraela.

Najavljeno je definiranje ekonomski opravdanih trasa adekvatnih za dopremu plina do središnje Europe.

Razgovarali su i o realizaciji izgradnje novog bloka Nuklearne elektrane Krško, kao i obeštećenju dobavljača energenata za građane, s obzirom da su obje vlade ograničile rast cijene energenata.

Suradnja na području migracija

Ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu je nacionalni interes Slovenije, izjavio je Golob, no dodao je kako je u posljednjem periodu zabilježen povećan broj migranata u Sloveniji, koja je, kao i Hrvatska, tranzitna država.

„Zajedno s Italijom, koja je odredišna destinacija migracija, tražimo način kako nadzirati koridore ilegalnih migracija kako bismo od bh. granice do Italije uspostavili trilateralnu suradnju i uspostavili bolji nadzor na ilegalnim migracijama“, rekao je Golob.

Premijer Plenković podsjetio je kako Hrvatska ima 6.700 policajaca i značajnu količinu najsuvremenije tehnike za nadzor nad vanjskim granicama i zaštitu zemalja unutar Schengena od ilegalnih migracija.

Poručio je kako će u dogovoru sa Slovenijom i Italijom dogovoriti dodatne mehanizme sprečavanja ilegalnih migracija kroz zajedničku policijsku suradnju.

Plenković je poručio kako stavovi Hrvatske i Slovenije konvergiraju kada je riječ o procesu proširenja EU na BiH i ostale države zapadnog Balkana te s tim povezanim reformama, ali i kada je riječ o napadu Rusije na Ukrajinu.

Plenković je odnose sa Slovenijom u proteklih sedam godina svog mandata ocijenio dobrima pri čemu je zahvalio Sloveniji na podršci pri ulasku u Schengen i Eurozonu.

Arbitraža za Sloveniju rješenje, za Hrvatsku kontaminirana

Premijeri Hrvatske i Slovenije razgovarali su o daljnjem rasterećenju slovenskih i hrvatskih ribara od međusobnih prekršajnih kazni za ribolov u spornom graničnom dijelu Piranskog zaljeva.

„Za Sloveniju je arbitraža činjenica od koje ne želimo odustati, na to nas obvezuje naše unutarnje zakonodavstvo već i stav Međunarodnog arbitražnog suda. Slovenija je obvezna pomagati svojim ribarima, ali i provoditi, odnosno ne provoditi postupke koji su u okviru naših zakonodavnih okvira“, izjavio je Golob.

Plenković je podsjetio kako se Hrvatska 2015. godine povukla iz arbitraže odlukom Hrvatskog sabora zbog kontaminacije procesa te dodao kako je Hrvatska spremna riješiti granično pitanje na obostrano zadovoljstvo.

Dodao je kako i hrvatska i slovenska vlada već godinama pokrivaju odvjetničke troškove procesa koji se vode zbog ribara za koje policije dviju država utvrde da su prešli graničnu crtu.

Hrvatska i Slovenija u 2022. godini dosegle su robnu razmjenu od preko 7,22 milijardi eura, dok je prošle godine u Hrvatskoj boravilo 1,57 milijuna slovenskih turista, po čemu je Sovenija za Hrvatsku, iza Njemačke, drugo emitivno tržište turista, a snažan porast broja turista zabilježen je u 2023. godini.

Sljedeći susret dvojice premijera s delegacijama održat će se u svibnju ove godine u Zagrebu, kada se očekuje ispunjenje konkretnih koraka koji su dogovoreni s obje strane.

TRT Balkan / agencije