Plenković je prije početka sjednice prisustvovao tradicionalnom odavanju počasti stradalim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane.      Foto: AA

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u posjeti Mostaru, gdje će danas prisustvovati 11. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, predvodeći brojnu delegaciju hrvatske Vlade, javlja Anadolija.

Plenković je prije početka sjednice prisustvovao tradicionalnom odavanju počasti stradalim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) pored spomenika na platou Rondo, nakon čega se zaputio u veliku salu Doma “Herceg-Stjepana Kosače“.

“Prije svega hvala predsjedniku HNS-a BiH i čelnicima svih drugih stranaka na pozivu da danas zajedno sa ministrima budemo gosti prvom velikom skupu svih stranaka s hrvatskim predznakom nakon izbora održanih u oktobru. Izrazito sam zadovoljan što su političke stranke pokazale visoki stepen zrelosti i da je došlo do formiranja institucija zaista brzo u usporedbi sa ranijim slučajevima. Čestitam Borjani Krišto koja je postala predsjednica Vijeća ministara BiH i veselim se današnjem radnom sastanku. Isto tako se veselim njenom prvom posjetu Zagrebu koji će biti sredinom februara, kada ćemo dogovoriti niz aktivnosti s ciljem unapređenja odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Želimo unaprijediti te odnose, poštujući sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Zainteresirani smo za stabilnost, gospodarski rast i socijalnu stabilnost Bosne i Hercegovine“, poručio je Plenković.

Hrvatska je, ističe, činila sve da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“Bilo mi je drago biti na Evropskom vijeću u decembru kada smo donijeli tu odluku. Dragan Čović je bio predsjednik Predsjedništva BiH kada je podnesen zahtjev 2016. i dobro zna koliko je truda učinjeno ne samo ovdje nego i u radu sa članicama da se dobije taj status. Hrvatska je u tome dala veliki doprinos. Čestitam na statusu i učinit ćemo sve da vam pomognemo da ulovite korak sa drugim državama jugoistočne Evrope. Današnji dolazak je prilika i da damo snažnu podršku hrvatskom narodu. Drago mi je da se u deklaraciji koja će se usvojiti kaže da je Bosna i Hercegovina i domovina hrvatskog naroda”, izjavio je Plenković, pozdravivši nametnutu odluku visokog predstavnika o izmjeni Izbornog zakona BiH iz oktobra prošle godine.

Današnjem zasjedanju HNS-a prisustvuju rukovodstava i članstva svih stranaka i listi koje imaju hrvatski predznak sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, s izuzetkom Hrvatske republikanske stranke.

Jedan od prioriteta u budućem djelovanju Hrvatskog narodnog sabora, kako je poručeno, ostaje konačna izmjena Izbornog zakona i potpuna ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na današnjem zasjedanju trebala bi biti usvojena tri dokumenta: Deklaracija sa zasjedanja, Demografska strategija, te Pravilnik o dodjeli odličja zaslužnim pojedincima za poboljšanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Kao uvertira zasjedanju, jučer je u Mostaru održana sjednica Predsjedništva HNS-a, sa koje je poručeno da će Hrvatski narodni sabor i nakon današnjeg zasjedanja ostati jedinstven u svom djelovanju. Prioritet u radu će, kako kažu, ostati potpuna ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije