Boris Pistorius je poručio nakon sastanka s kosovskom predsednicom da je zahtev dana deeskalacija situacije i nastavak dijaloga Kosova i Srbije.     Foto: AA

Ministar odbrane Savezne Republike Nemačke Boris Pistorius poručio je nakon sastanka s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani da je zahtev dana deeskalacija situacije i nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

Pistorius je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Osmani zatražio od Kosova deeskalaciju situacije i rešavanje problema dijalogom, jer kako je kazao, nikome nije u interesu podizanje tenzija.

"Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, zahtev dana je deeskalacija. Savezni kancelar je istakao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi, ali to kao uslov predviđa dijalog i niko ne sme i ne može da ima interes da dalje ugrožava situaciju. Stoga, uzimajući u obzir trenutne tenzije sa Srbijom i srpskom manjinom na Kosovu, upućujemo jasan poziv na zrelost i oprez", naglasio je Pistorius.

Nemački ministar je kazao da razume nestrpljenje Kosova, ali da bi u vezi Uredbe o evru kao jedinoj valuti, bilo bolje da se građanima da rok duži od mesec dana kako bi se to pitanje regulisalo. Kazao je da Kosovo ima pravo da primeni svoje zakone, ali deeskalaciju čine i adminstrativne mere kao što je uspostavljanje evra kao jedine valute. Međutim, prema rečima Pistoriusa potrebne su adekvatnije komunikacije i informisanost kako se niko ne bi plašio. Dodao je da su to garancije za bezbednost.

Pistorius je istakao da je potrebno sprovođenje Ohridskog sporazuma i napredak u odnosima Kosova i Srbije. Takođe je naveo da svih šest zemalja treba da budu u EU, ali za Kosovo je otežavajuće to što pet zemalja Evropske unije ne priznaju Kosovo. Kako je rekao, Nemačka je jedan od najvećih podržavalaca Kosova i KFOR ostaje garant mira i stabilnosti na Kosovu. Kazao je da će NATO na proleće dovesti novo pojačanje.

Osmani je kazala da Srbija nije kažnjena iako je dokazano da stoji iza terorističkog napada i agresije 24. septembra u Banjskoj i da umesto da goni teroriste nastavlja da ih ohrabruje da destabilišu Kosovo i region. Osmani je istakla da je Kosovu zbog toga potrebna podrška Nemačke.

"Odluka o povećanju vojnih trupa Nemačke jasan je odraz podrške našem narodu, ali istovremeno i podrške našim zajedničkim naporima za mir, stabilnost i dugoročnu bezbednost u našem regionu", naglasila je Osmani.

Istakla je da granica između Kosova i Srbije mora da se čuva kako bi bila bezbedna te da postupci Srbije zavise od protivodgovara, a nakon napada u Banjskoj nije bilo mera protiv Srbije.

Osmani je kazala da je Nemačka podrška Kosovskim bezbedonosnim snagama vredna i značajna. Ona je istakla da je Kosovo pouzdan partner Nemačke i NATO-a te da Kosovo ostaje posvećeno da svoju vojsku obuči prema najvišim standardima. Poručila je da je sada vreme da se Kosovo pridruži svojim partnerima kao članica NATO-a, počevši od Partnerstva za mir, što bi pozitivno uticalo na stabilnost i mir celog Zapadnog Balkana.

Kosovska predsednica je kazala da su paralelne institucije Srbije na Kosovu davno trebale biti ukinute, ali da ih Srbija nije ukinula već ih je osnaživala.

Osmani je kazala da su kosovski međunarodni saveznici uvek bili uz Kosovo i za poštovanje kosovskog Ustava, što se odnosi i na upotrebu dinara. Ona je ponovila stav da je potrebna saradnja Kosova sa saveznicima, kao i da je potrebno informisanje građana o novoj Uredbi Centralne banke Kosova.

Pistorius se sastao i s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a predviđen je susret s ministrom odbrane Kosova Ejupom Maqedoncijem. Nakon sastanka, ministri Maqedonci i Pistorius te delegacija Bundestaga će posetiti Međunarodni centar za traganje i spasavanje.

TRT Balkan / agencije