BiH ukida vizni režim za državljane Kraljevine Saudijske Arabije od 1. juna do 30. septembra 2024. godine.      Foto: AA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donio je u četvrtak Odluku o ulasku i boravku u BiH pod posebnim uslovima državljana Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine, s korekcijama Ureda za zakonodavstvo na sjednici.

U saopštenju nakon sjednice navodi se da je na ovaj način omogućen olakšani ulazak u BiH za tri osobe koje su srodnici državljana BiH, a evakuisani su iz Pojasa Gaze i smješteni u Egiptu.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će Graničnoj policiji BiH popis osoba s njihovim ličnim podacima o srodstvu s bh. državljanima", navodi se u saopštenju.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Ministarstvo vanjskih poslova, Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima, a ulazak je omogućen preko graničnog prelaza "Međunarodni aerodrom Sarajevo".

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, Vijeće ministar je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o vizama, kojom se u BiH privremeno ukida vizni režim za državljane Kraljevine Saudijske Arabije i uvode vize za državljane Sultanata Oman.

Prema Odluci, od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak nа teritoriju BiH izuzimaju se državljani Kraljevine Saudijske Arabije u periodu od 1. juna do 30. septembra 2024. godine. Po ovoj osnovi državljani Saudijske Arabije u BiH mogu boraviti najduže do 30 dana.

"Razlozi za donošenje odluke o bezviznom režimu tijekom turističke sezone i u 2024. godini su ekonomske prirode, promocija turističkih, gospodarskih i razvojnih kapaciteta BiH te daljnji razvoj bilateralnih odnosa s Kraljevinom Saudijskom Arabijom", navodi se u saopštenju.

Obveza posjedovanja vize zа ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH za državljane Sultanata Oman uvodi se zbog obaveze usuglašavanja vizne politike s viznom politikom Evropske unije.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara je donijelo Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

"Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2024. godini iznosi 6.073, od kojih se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 4.295 dozvola, Republiku Srpsku 1.400, a Brčko distrikt BiH 378. Ukupna godišnja kvota radnih dozvola značajno je veća u ovoj u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 3.995 radnih dozvola", navodi se u saopštenju.

Za novo zapošljavanje stranaca u BiH u ovoj godini mogu se izdati 3.623 radne dozvole, i to za Federaciju BiH 2.345, za Republiku Srpsku 1.000, a za Brčko distrikt BiH 278 radnih dozvola.

Najviše radnih dozvola 1.550 predviđeno je za novo zapošljavanje stranaca u građevinarstvu, dok su 762 radne dozvole na raspolaganju za novo zapošljavanje stranaca u prerađivačkoj industriji.

U ovoj godini 2.450 radnih dozvola može se izdati po osnovi produženja ranije izdanih, i to za Federaciju Bosne i Hercegovine 1.950, Republiku Srpsku 400 i Brčko distrikt BiH 100 radnih dozvola.

TRT Balkan / agencije