Bayazitovi sinovi Cengiz i Agron trenutno rade u slastičarnici koju su nazvali "Karadžuzović".          Foto: AA

Osmanska porodica Karagoz već 452 godine njeguje svoj materinji jezik i tursku kulturu u Baru, u Crnoj Gori.

Bayazıt Karagoz (Bajazit Karadžuzović), 75-godišnji nasljednik Osmanlija koji živi u Baru, ispričao je za Anadoliju kako su njegovi preci došli u Crnu Goru i kako su održali tursku kulturu u ovoj državi.

Bayazit je rekao da je jedan od njegovih predaka, Huseyin Karagoz, došao u Bar iz Manise nakon što su Osmanlije ušle u grad 1571. godine i od tada nisu napustili grad.

Izrazivši da govore "stari turski", Bayazit je rekao: "Od trenutka kada je moj predak Huseyin došao u Crnu Goru, svi govorimo turski. Još uvijek živimo tursku kulturu i običaje kod kuće".

Ističući da su mnoge turske obitelji došle u grad s Huseyinom Karagozom, Bayazit je rekao: "Nikada nismo napustili tursku kuhinju. Sarme, dolme, imambayildi, paču i ostala jela čuvali smo sve do danas".

Dodao je i to kako i on održava kulturu ispijanja čaja.

Slastičarnica Karadžuzović postoji već 89 godina

Bayazit je naveo da su njegov otac Recep i amidža Halil Karagoz otvorili slastičarnicu 1934. godine i da njegovi sinovi Cengiz i Agron trenutno rade u slastičarnici koju su nazvali "Karadžuzović".

Objašnjavajući da su 1989. preselili svoju radnju na historijski stari bazar u centru grada, Bayazit je rekao: "Osim mesa, sira, špinata i pite s krompirom, u našoj radnji, pravimo desert koji zovemo 'sultan rolna', koja se pravi od meda, šećera, čokolade i oraha”, dodao je Bayazit.

Bayazit je rekao da se većina okusa u njihovim trgovinama ne proizvodi nigdje drugdje u zemlji, već samo kod njih.

"Neka Allah čuva Turke i blagoslovi njihove živote”

Bayazit je rekao da se i dalje nada da će pronaći svoju porodicu u Turkiye.

"Godine 2012. otišao sam u Manisu potražiti svoju rodbinu. Gledali smo našu historiju iz osmanskih dokumenata u Manisi i Izmiru, ali nismo uspjeli doći ni do koga“, rekao je.

Objasnio je da je tokom boravka u Manisi bio srdačno dočekan od lokalne vlasti i ljudi, te da je u nekoliko dana provedenih tamo doživio nezaboravne trenutke.

Izražavajući da su vrlo uznemireni zemljotresom u Kahramanmarasu koji se dogodio u Turkiye 6. februara, Bayazit je poslao sljedeću poruku:

"Moj veliki pozdrav za Turkiye. Neka Allah čuva Turke i blagoslovi njihove živote. Taj zemljotres je od Allaha, ali mi je jako žao što se tamo dogodio. Puno pozdrava Turcima, Turkinjama i Turkiye."

TRT Balkan / agencije