U okviru foruma bit će održano 16 panela o sigurnosti, zastupljenosti žena, predstavljanju mladih, suočavanju s prošlošću, tranzicionoj pravdi, nasilju nad ženama i dr.     Foto: Reuters

Na inicijativu kosovske predsednice Vjose Osmani, 22. i 23. oktobra u Prištini će se održati Međunarodni forum za žene, mir i bezbjednost, što je prvi događaj takve vrste u historiji Kosova.

Forum za žene, mir i sigurnost predstavlja jednu od obaveza institucija Kosova sa Samita za demokratiju, koji je organizovao decembra prošle godine predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Osmani je, na konferenciji za novinare uoči foruma, rekla da će prvo izdanje biti posvećeno zaostavštini bivše državne sekretarke SAD-a Madeleine Albright.

Navela je da forum ima za cilj da prenese poruku da su mir i bezbjednost žena centralni stubovi kosovske vizije za održivi mir na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou.

“Forum za žene, mir i bezbjednost okupit će 126 govornika iz 33 zemlje svijeta sa šest kontinenata i više od 400 učesnika“, naglasila je predsjednica Kosova.

Osmani je najavila da će na otvaranju foruma biti posebno videoobraćanje državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena i predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Metsola.

U okviru foruma bit će održano 16 panela o sigurnosti, zastupljenosti žena, predstavljanju mladih, suočavanju s prošlošću, tranzicionoj pravdi, nasilju nad ženama i dr.
“Na otvaranju foruma odlikovat ću žene Ukrajine predsjedničkom medaljom za zasluge za doprinos zaštiti vrijednosti slobode i demokratije. Dakle, ovogodišnja medalja je posvećena njima i imat ćemo predstavnike iz Ukrajine, koji će doći da prime ovu medalju“, istakla je Osmani.

Forum se organizuje u saradnji s potpredsjednicom Vlade Kosova i ministricom vanjskih poslova i dijaspore Donikom Grvallom i podržan je od lokalnih i međunarodnih partnera.

TRT Balkan / agencije