Osmani je tokom posete opštini Lipljan izjavila da se pitanje dinara treba rešiti što pre, zato što stvara veliki problem Kosovu.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pred sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu izjavila da postoji saglasnost oko dela američkog predloga u vezi sa pitanjem dinara.

Osmani je tokom posete opštini Lipljan izjavila da se pitanje dinara treba rešiti što pre, zato što stvara veliki problem Kosovu.

Ona je u izjavi medijima kazala da prema informacijama koje ima, postoji saglasnost za deo predloga koji je tokom prošlonedeljne posete Kosovu izneo spacijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. Međutim, kako je kazala, za drugi deo nema saglasnosti.

“Veoma je pozitivno što se međunarodna zajednica, na čelu sa SAD-om, slaže da na Kosovu više neće biti dinara u opticaju i uz njihovu pomoć smo postigli da od sada pa na dalje doznake i finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, bude u evrima, a ne u dinarima. Mislim da se time rešava veliki deo problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti, jer se radilo o primeni člana 11 Ustava, koji zahteva da na Kosovu postoji samo jedna valuta, a to je evro”, rekla je predsednica Osmani.

Osmani je rekla da Kosovo razmatra načine da garantuje da pomoć koja se šalje iz Srbije srpskoj zajednici na Kosovu ne ode u pogrešne ruke.

„Drugi deo za koji još nema dogovora, ali se nadam da ćemo do te tačke doći vrlo brzo, jeste kako da obezbedimo da svaka finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije ne ode u ruke ljudi koji su zloupotrebljavali, koji su korumpirani i koji su novac uzimali možda u ime građana, ali su ga koristili za korupciju i organizovani kriminal“, rekla je ona.

Kosovska predsednica je ocenila da bi najbolje bilo da se dogovor postigne u Briselu na sutrašnjem sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, kako bi građani prevazišli neke od izazova sa kojima se suočavaju. Dodala je da Kosovo ima mnogo većih problema, pre svega bezbednosnih, zbog čega mora da se sarađuje sa saveznicima, uključujući i glavnog saveznika Sjedinjene Američke Države.

Na poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sutra bi u Briselu trebao da se održi sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, a glavna tema bi bila Uredba Centralne banke Kosova o evru kao jedinoj valuti, koja isključuje srbijanski dinar iz platnog prometa na Kosovu.

Međunarodni saveznici su od premijera Kosova Albina Kurtija tražili da se suspenduje Uredba CBK-a, koja je stupila na snagu 1. februara, dok se ne pronađe adekvatno rešenje, ali je on to odbio.

Srpski građani Kosova su od 1999. godine primali plate, penzije i ostale doprinose iz Republike Srbije u dinarima. Zbog nedostatka dinara na Kosovu sada su prinuđeni da idu do najbližih graničnih prelaza sa Srbijom ili u neki od gradova u Srbiji kako bi podigli svoj novac.

TRT Balkan / agencije