Poručila je da bezbednost i trajni mir ne dolaze sami, već kao rezultat saradnje i da zato marljivije mora da se čuva duh saradnje.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom 16. godišnjice nezavisnosti Kosova zatražila da se čuva partnerstvo sa međunarodnim saveznicima.

Svečanoj sednici Skupštine, pored najviših državnih zvaničnika Kosova, prisustvovali su kosovski poslanici i ministri, bivši kosovski predsednici i premijeri, diplomate akreditovane na Kosovu, porodice palih boraca i drugi zaslužni građani.

Predsednica Osmani je u svom govoru naglasila da danas građani Kosova sa ponosom i radosno obeležavaju Dan nezavisnosti Kosova. Ona je istakla da je 17. februar najveće istorijsko dostignuće i odraz celih generacija kroz vekove da izgrade slobodnu i nezavisnu državu.

Govoreći o pitanju bezbednosti, predsednica Osmani je rekla da je Kosovo tokom septembra prošle godine odlučno reagovalo na srpsku državnu agresiju u Banjskoj, kod Zvečana, poručivši da će reakcija svaki put biti ovakva.

„Neka bude jasno, vojno i policijsko prisustvo Srbije na Kosovu okončano je jednom za svagda u junu 1999. godine kada je slobodarski duh nadvio nebo Kosova. Ujutro 24. septembra, naši momci i devojke u uniformama pokazali su posvećenost i žrtvu da zaštite i sačuvaju svoju zemlju slobodnom. Oni su dokazali da je patriotizam vrlina i da vrlina takođe zahteva žrtvu. Svojom žrtvom i posvećenošću domovini dokazali su da Kosovo jeste i da će ostati slobodno i suvereno da zajedno sa svojim saveznicima održava nepokolebljivim mir u regionu“, naglasila je Osmani.

Kosovska predsednica je poručila da savez sa Sjedinjenim Američkim Državama ostaje najvažniji stub države Kosovo. Poručila je da bezbednost i trajni mir ne dolaze sami, već kao rezultat saradnje i da zato marljivije mora da se čuva duh saradnje.

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da je do rađanja države kosovski narod izdržao mnogo i dugo, dok se demokratski svet nije uverio.

“Kada je svet video da mi kao narod pre dajemo svoje živote za slobodu nego da se potčinimo Srbiji i kada je svet shvatio da je naš oslobodilački rat čist, pomogao nam je da oteramo okupatora“, naglasio je Konjufca.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je nezavisno Kosovo, koje danas puni 16 godina, prerano sazrelo ustancima za ujedinjenje sa Albanijom i uzastopnim invazijama i genocidima. Kurti je rekao da 2008. godine za međunarodnu zajednicu više nije bilo dileme da će Republika Kosovo doći.

Kazao je i da je država Srbija, da se barem malo osećala odgovornom za genocid na Kosovu, trebala da prizna Kosovo 2008. godine.

„Mi ne pregovaramo o svom postojanju, našoj slobodi i našem pravu da budemo zaštićeni i razvijeni, stoga svakog dana kao Vlada Kosova preduzimamo mere da izgradimo vladavinu prava, da ojačamo demokratiju i odgovornost, da uključimo i pomognemo svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili pol“, naglasio je Kurti.

Premijer je rekao da je Srbija izabrala put konfrontacije, te da i danas nastavlja da odbija usvajanje Briselskog osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa dve zemlje.

U okviru državne agende obeležavanja 16. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, Osmani, Konjufca i Kurti su tokom prepodneva položili cveće na grobove prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, borca za ljudska prava Adema Demacija i u Memorijalnom kompleksu “Adem Jashari” u Prekazu. Predsednica Osmani poslepodne organizuje svečani prijem u 17 sati.

Glavni grad Kosova, Priština, okićen je kosovskim, albanski i američkim zastavama, dok je spomenik nezavisnosti "NEWBORN" dobio novi izgled, koji ove godine simbolizuje ukidanje viznog režima i slobodu kretanja u Shcengenskom prostoru, koju građani Kosova uživaju od 1. januara 2024. godine.

TRT Balkan / agencije