Prof. dr. Sami Guclu iz Anadolske škole istakao je da se mnogo puta uvjerio koliko je Alija Izetbegović bio cijenjen i poštovan.     Foto: AA

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je tribina na temu "20. godišnjica smrti Alije Izetbegoviće".

Tribina je održana u saradnji Anadolske škole i Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) uz podršku Ministarstva obrazovanja Turkiye, Fondacije Maarif, Instituta Yunus Emre (YEE) i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Prof. dr. Sami Guclu iz Anadolske škole istakao je da se mnogo puta uvjerio koliko je Alija Izetbegović bio cijenjen i poštovan.

Podsjetio je da Turkiye i zemlje u regiji Balkana imaju veoma duboke veze kroz historiju, napominjući da je važno nastaviti jačati odnose, posebno u oblasti kulture.

Prof. dr. Mustafa Isen je kazao da se traga za različitim rješenjima u različitim dijelovima muslimanskog svijeta, naglasivši u tom kontekstu značaj pokreta koji je započeo Alija Izetbegović u Bosni i Hercegovini.

"Alija Izetbegović je i bio čovjek od akcije ali i doktrine koji je objašnjavao pozadinu svog djelovanja. U tom smislu, važne su njegove misli i njegov trud koji je obavljao kroz percepciju civilizacije. Mislim da će svakako biti svjetionik budućim generacijama. U tom smislu vjerujem da će se svakim danom sve više razumijevati i njegovo ime će se više spominjati u narednim godinama", rekao je prof. Isen.

Tribini su prisustvovali profesori, studenti i drugi gosti.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači.

TRT Balkan / agencije