Hrvatska će postati dvadeseta članica eurozone

Ministar Marić učestvuje na sastanku ministara finansija država članica EU, koji će u petak formalno potvrditi preporuku eurogrupe da je Hrvatska spremna za članstvo u europodručju.

Eurogrupa se u četvrtak složila s pozitivnom ocjenom Evropske komisije i Evropske centralne banke da je Hrvatska ispunila konvergencijske kriterije.

“Možemo biti zadovoljni s ovom preporukom koju bi danas i formalno trebao potvrditi ECOFIN”, rekao je Marić.

Ministri finansija također će potvrditi pismo predsjednika Vijeća ECOFIN-a Evropskom vijeću, odnosno šefovima država ili vlada država članica, koji će o tome raspravljati na sastanku 23. i 24. juna.

U nacrtu pisma se ističe važnost da Hrvatska i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obaveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Evropski tečajni mehanizam (ERM II).

Hrvatsku također pozivaju da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene nacionalnim planom za oporavak i otpornost i da vodi zdravu fiskalnu politiku.

“Reforme se sigurno moraju nastaviti, što je važno i za privredu i za naše društvo. Smatramo da će ne samo Hrvatska imati koristi od članstva, nego i sama eurozona, jer se njezinim proširenjem jača i njena međunarodna uloga, a dublje integracije su općenito na korist Monetarne i Evropske unije”, rekao je Marić.

Kako se države pridružuju europodručju?

Euro (€) je trenutno službena valuta 19 od 27 država članica EU koje zajedno čine eurozonu, a koja se službeno naziva europodručje. Hrvatska će od januara 2023. godine postati dvadeseta članica.

Ovu valutu svakodnevno koristi oko 341 milion ljudi, što znači da je druga najčešće korištena valuta na svjetskom nivou.

Da bi se pridružile europodručju, države članice EU moraju ispuniti takozvane „konvergencijske kriterije”.

To su obavezujući privredni i i pravni uvjeti dogovoreni 1992. ugovorom iz Maastrichta te se nazivaju i „kriterijima iz Maastrichta”. Sve države članice EU, osim Danske, moraju uvesti euro i pristupiti europodručju čim ispune te uvjete.

U ugovoru nisu utvrđeni konkretni rokovi za pridruživanje europodručju, već države članice trebaju razviti vlastite strategije za ispunjavanje uvjeta za uvođenje eura.
Evropska komisija i Evropska centralna banka zajednički odlučuju jesu li ispunjeni uvjeti za uvođenje eura u državama kandidatkinjama za pristupanje europodručju. Nakon procjene napretka u ispunjavanju konvergencijskih kriterija, ta dva tijela objavljuju zaključke u svojim izvještajima. Izvještaje dodatno ratificira Vijeće ECOFIN u savjetovanju s parlamentom i čelnicima država. Ako je rezultat pozitivan, postupak uvođenja dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici može započeti.

TRT Balkan