Od oko 45.000 upisanih birača u sve četiri opštine na severu Kosova, pravo glasa iskoristilo je manje od 4 posto.     Foto: Reuters

Centralna izborna komisija Kosova objavila je konačne rezultate vanrednih lokalnih izbora, održanih u nedelju u četiri opštine na severu Kosova, prema kojima su kandidati za gradonačelnike Pokreta Samoopredeljenje pobedili u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, a kandidati Demokratske partije Kosova (PDK) u Zvečanu i Zubinom Potoku.

U Severnoj Mitrovici najviše glasova osvojio je Erden Atiq iz Samoopredenjenja. On je dobio 519 glasova ili 66,5 posto izašlih birača. Kandidat PDK-a Taulant Kelmendi dobio je 193 glasa ili 23,4 posto, dok je Betim Osmani iz Građanske inicijative “Mitrovica” osvojio 80 glasova ili 9,7 posto.

Kandidat Samoopredeljenja Lulzim Hetemi pobedio je u Leposaviću sa osvojenih 100 glasova ili 73,5 posto izašlih birača. Albulena Behluli-Hetemi iz PDK-a dobila je 34 glasa ili 25 posto, dok je Aleksandar Jablanović, iako se tri dana pred izbore povukao, dobio dva glasa.

Izmir Zeqiri iz Demokratske partije Kosova pobedio je u Zubinom Potoku sa 197 glasova ili 52,2 posto izašlih birača. Kandidat Samoopredeljenja Flatron Hasani dobio je 180 glasova ili 47,7 posto.

Ilir Peci iz PDK-a pobedio je u Zvečanu sa 114 glasova ili 59 posto izašlih birača. Kandidat Samoopredeljenja Fetah Peci dobio je 72 glasa ili 37,3 posto, dok je Slađana Pantović, kao nezavisni kandidat i jedini iz srpske zajednice, dobila 7 glasova ili 3,6 posto.

Na vanrednim izborima za Skupštinu opštinu Leposavić, Pokret Samoopredeljenje je sa 85 glasova ili 77,3 posto, osvojio 15 odbornika. Po dva odbornika osvojili su PDK i Partija kosovskih Srba, koja se povukla iz izborne trke, ali je bila na glasačkom listiću.

U opštini Zvečan, PDK će imati većinu sa 11 mesta nakon što je dobio 93 glasa ili 60,1 odsto, dok će Samoopredeljenje imati 8 mesta sa 65 osvojenih glasova.

Od oko 45.000 upisanih birača u sve četiri opštine na severu Kosova, pravo glasa iskoristilo je manje od 4 posto.

Pripadnici srpske zajednice bojkotovali su glasanje na poziv Srpske liste, koja se nije prijavila za učešće na ovim izborima.

Vanredni izbori su raspisani nakon izlaska svih predstavnika Srpske liste, početkom novembra prošle godine, iz kosovskih institucija na severu Kosova. Tada su Srbi napustili i Kosovsku policiju i pravosuđe.

TRT Balkan / agencije