Zajednički festival Italije i Bosne i Hercegovine nastavit će se održavati širom zemlje u cilju promoviranja mira i jedinstva.     Foto: Vlada KS

Međunarodni dan mladih 2023. obilježen je na živopisnom i inkluzivnom Zajedničkom festivalu, održanom u parku "Safet Zajko“ u Sarajevu, u okviru projekta Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) "Zbližimo se“.

Cilj Festivala je promovirati društvenu koheziju, smanjiti predrasude i diskriminaciju, te potaknuti dijalog i pomirenje među mladima iz sedam gradova: Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Brčkog, Bosanskog Petrovca i Bijeljine.

Na Međunarodni dan mladih premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk naglasio je svoju podršku i odgovornost prema ovoj populaciji.

"Meni će, kao najmlađem premijeru KS, biti u stalnom interesu pitanje mladih u KS, tako da ću ulagati maksimalne napore da se ostvari bolji i kvalitetniji ambijent za mlade kroz strategiju za mlade, stanogradnju, bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i kulturne sadržaje, što je mnogo lakše ostvariti kada imate partnere kao što su UNFPA i ambasada Italije u BiH“, kazao je premijer Uk.

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald naglasila je važnost mladih u našem društvu.

"Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan mladih, želim da slavimo odlučnost, ideje i liderstvo mladih u Bosni i Hercegovini. Kao što je naglasio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, čovječanstvo ovisi o bezgraničnoj energiji, idejama i doprinosu mladih svugdje u svijetu. Danas i svaki dan podržimo mlade i stanimo uz njih u oblikovanju pravednog i održivog svijeta za ljude i planetu. Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini predane su značajnoj zastupljenosti mladih, posebno onih koji su često marginalizirani ili izostavljeni... Ovaj događaj jedan je od mnogih koje organiziramo povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih i čast mi je biti ovdje s mladima iz cijele Bosne i Hercegovine koji su nam se danas pridružili“, navela je Macdonald.

Ministar nauke, visokog obrazovanja i mladih KS Pavle Krstić, također, je naglasio da njegov tim radi sve u cilju toga da svaka mlada osoba ispuni svoj potencijal.

Zamjenik ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini Matteo Evangelista, u svom pozdravnom govoru je rekao da je ovaj Festival dokaz moći mladih da pokrenu pozitivne promjene u svojim zajednicama.

"Prihvatimo inkluzivnost i prepoznajmo značaj ove proslave za promoviranje jedinstva, dijaloga i međusobnog razumijevanja“, izjavio je Evangelista.

Među istaknutim događajima na Festivalu su međuopćinsko takmičenje u košarci između ekipa iz cijele BiH, prijateljska nogometna utakmica, muzika, kulinarski kviz i još mnogo toga.

Zajednički festival Italije i Bosne i Hercegovine nastavit će se održavati širom zemlje u cilju promoviranja mira i jedinstva.

Projekt "Zbližimo se: Razmjene mladih u podijeljenim zajednicama koje teže interkulturalnom dijalogu i inkluziji“ je projekt koji provodi UNFPA, uz financijsku podršku ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova Italije. Cilj projekta je pomoći mladima da prevladaju podjele u zajednicama, imajući u vidu značajno nasljeđe, boli i traume iz rata u Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije