Među prisutnima, između ostalih, bili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.     Foto: Fena

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su željele podsjetiti na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. april 1945. i 1992. godine.

Među prisutnima, između ostalih, bili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gradonačelnica Karić je u obraćanju novinarima uputila čestitku građanima povodom Dana grada Sarajeva.

"Svim mojim dragim Sarajkama i Sarajlijama i svima onima koji vole i u srcu nose ovaj prekrasni grad želim od srca čestitati 6. april, Dan grada Sarajeva. Danas slavimo ljepotu ovoga grada, slavimo našu raznolikost, slavimo mir, ali slavimo i sve one dobre ljude Sarajeva", rekla je Karić i dodala:

"Želim da ovogodišnja poruka proslove 6. aprila, Dana grada, bude da ovaj grad trebamo kontinuirano uljepšavati, raditi projekte za naše mlade ljude, osvježavati našu infrastrukturu. Ovaj grad je kao lijepa djevojka, treba ga samo malo urediti da blista punim sjajem i zato radimo i gradimo na svakom pedlju ovog grada i tako stvarajmo bolju i ljepšu budućnost za sve one koji žive i odgajaju svoju djecu u našem voljenom gradu."

Šesti april je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem.

To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Zbog toga se 6. april obilježava kao Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

TRT Balkan / agencije