Ispred Skupštine Vojvodine danas je održan protest „Srbija protiv nasilja“.         Foto: AA

Ispred Skupštine Vojvodine danas je održan protest „Srbija protiv nasilja“. Današnji protest organizovan je na nešto drugačiji način nego što je to uobičajeno, jer je ispred Skupštine Vojvodine obeležena godišnjica od protesta koji su aktivisti iz Novog Sada organizovali protiveći se usvajanju Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada, a na kojem je privatno obezbeđenje intervenisalo i fizički nasrnulo na demonstrante, te pojedince lišili slobode uz asistenciju policije.

Suzana Jozić, aktivistkinja iz Novog Sada, podsetila je na događaje pre godinu dana kada je u zdanju ispred kog je organizovan današnji protest održana sednica Skupštine grada na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan i nije dopušteno predstavniku nezadovoljnih građana da se obrati gradskim odbornicima. Umesto toga, došlo je do sukoba između demonstranata i obezbeđenja.

Aktivisti su pred ulazom u Skupštinu postavili fotografije s protesta od prošle godine, među kojima je bila i fotografija kako pripadnik obezbeđenja kleči na vratu jednog od aktiviste. Takođe, postavljene su i dve majice s imenima dvojice članova obezbeđenja koji su bili nasilni spram demonstranata, a zatim su okupljeni na te majice ostavljali otiske dlanova s crvenom farbom, dok su fotografije protesta ofarbali zelenom bojom.

„Ono što se desilo pre godinu dana na ovom mestu jeste ukidanje prava na slobodu mišlјenja svih građana i doživeli smo najbrutalnije nasilјe… Meni ostaje na ponos da sam bila deo lјudi koji su stali u odbranu smisla, razuma, poštenja”, kazala je Suzana Jozić.

Predsednica Društva arhitekata Novog Sada (DANS) Ana Ferik Ivanovič kazala je da su pre godinu dana morali stavove struke i želje građana da brane na ulici, pokušavajući da ukažu na „velike štetne uticaje koji će novi GUP doneti za sledećih 10 godina“, i da je i DANS uložio s građanima jako veliki broj primedbi, ali nijedna nije usvojena.

„Mi već posle godinu dana vidimo pogubne rezultate koji su se mogli sprečiti i koji mogu da se spreče. To je ono što je svrha planiranja i nas inženjera - da razmišljamo unapred, da planiramo šta ćemo ostaviti ovom gradu i naši cilј je da taj grad funkcioniše i za 20 godina“, kazala je Ferik Ivanovič, apelujući na gradonačelnika i nadležne da slušaju glas stručne javnosti.

Na današnjem protestu, koji je koncipiran kao performans s konferencijom za novinare, rečeno je da će se protesti nastaviti i sledeće nedelje.

TRT Balkan / agencije