Događaj je počeo učenjem odlomaka iz Kur’ana, te dove za rahmet duša šehida stradalih u borbi za očuvanje domovine i časti.     Foto: AA

Želeo bih zahvaliti našoj braći i sestrama iz Sandžaka, koja nisu spavala u noći puča, molila su za sigurnost naše zemlje i pokazivala podršku Turskoj izlaskom na ulice. Sve dok imamo ovo jedinstvo i solidarnost, verujem da možemo savladati bilo koji problem i postići bilo koji cilj, rekao je konzul Basol.

Događaj je počeo učenjem odlomaka iz Kur’ana, te dove za rahmet duša šehida stradalih u borbi za očuvanje domovine i časti.

Obraćajući se okupljenima, generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol podsetio je da je prošlo sedam godina od pokušaja puča terorističke organizacije FETO. Pokušaj državnog udara 15. jula, koji je planirao FETO, a izveli su ga članovi te terorističke organizacije infiltrirane u vojsku Turkiye, izlaskom izvan lanca zapovedanja oružanih snaga, najkrvaviji je teroristički napad kojem je Turkiye bila podvrgnuta, naveo je Basol.

On je kazao da se svi sećaju šehida koji su žrtvovali svoje živote za Republiku Turkiye. Zahvalio je građanima regije Sandžak i Republici Srbiji na podršci poslatoj u noći pokušaja puča.

“Ovom prilikom želim da izrazim zahvalnost predsedniku Republike, gospodinu Aleksandru Vučiću, i Vladi Srbije, koji su čvrsto zauzeli stav u noći puča protiv zaverenika i zatim snažno podržali našu borbu protiv ove izdajničke organizacije. Želeo bih zahvaliti našoj braći i sestrama iz Sandžaka, koja nisu spavala u noći puča, molila su za sigurnost naše zemlje i pokazivala podršku Turskoj izlaskom na ulice. Sve dok imamo ovo jedinstvo i solidarnost, verujem da možemo savladati bilo koji problem i postići bilo koji cilj”, rekao je konzul Basol.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković kazala je da su Bošnjaci i Turci braća, i da svi iz ljubavi prema Turkiye prate sve ono što se događa u tij zemlji, otuda i velika podrška od Bošnjaka širom sveta, posebno onih iz Sandžaka u noći pokušaja puča, navela je predsednica BNV.

“Tako smo i tog 15. jula bili zabrinuti zbog onog što smo čuli i videli, ali sa druge strane na kraju bili ponosni kada se sve završilo na najbolji način. Isto tako smo i ove godine pre par meseci bili jedinstveni na čelu sa BNV, institucijama, zajednicom i pojedincima kada su narod Turkiye pogodile elementarne nepogode. Za nas Bošnjake jul je izuzetno težak jer smo 11. jula obeležili 28 godina od genocida počinjenih nad nama Bošnjacima. Svakog jula Bošnjaci pokazuju da nas jesu ubijali, ali ne i ubili”, navela je Pramenković.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac naglasio je da je 15. juli jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Turkiye, ali bitan dan za one koji Turkiye doživljavaju kao prijateljsku i bratsku državu. Biševac je naglasio da je fascinantno ono što su učinili građani Turkiye i da je na taj način na delu pokazano kako se bran ii vola svoja država. Podsetio je da je narod u Novom Pazaru dovama i izlaskom na ulice i trgove poslao podršku predsedniku Turkiye i svim građanima koji su bili zabrinuti za svoju državu.

“Te noći smo više nego ikada bili uz bratski narod Republike Turkiye, uz legalnu, demokarstki izabranu vlast i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Nažalost, stradali su i mnogi građani, neki su stradali a neki ranjeni, ali su uspeli su da odbrane svoju zemlju, demokratski izabranu vlast i predsednika kojeg je narod izabrao. Svi oni su tada bili primer celom svetu kako se voli svoja zemlja i kako se brane demokratske tekovine”, naveo je gradonačelnik Biševac.

Nakon događaja u Kulturnom centru, gosti i građani Novog Pazara okupili su se kod Bedema u tom gradu gde je emitovana zastava Turkiye i gde su simbolično boravili na ulici, kao narod u Turkiye koji je izašao na ulice da brani svoj vatan 15. jula 2016. godine.

Ranije danas imami i muftija Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, te službenici Diyaneta (Uprave za verske poslove Republike Turkiye) proučili su nakon podne-namaza u novopazarskoj “Hadži Hurem” džamiji hatmu i dovu za rahmet (milost) duša šehida, koji su 15. jula 2016. godine položili živote u odbrani svoje otadžbine.

U znak obeležavanja 15. jula u Novom Pazaru su odigrane i prijateljske utakmice omladinaca tog grada i gostujuće ekipe Radničkog iz Niša.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a reč je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, nameštanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najpre u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije usledio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi sa terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

TRT Balkan / agencije