Zbog bojkota srpske zajednice izlaznost birača na tim izborima je bila mala i iznosila 3,47 odsto.     Foto: Kosova Press

Novi gradonačelnik Zvečana Ilir Peci i novi odbornici položili su zakletvu u Osnovnoj školi "Isa Boljetinac" u selu Boljetin. Peci, koji je kandidat Demokratske partije Kosova, nakon što je položio zakletvu izjavio je da će raditi za sve građane.

“Biću jednak za sve građane opstine Zvečan”, kazao je Peci.

On je odgovarajući na pitanja novinara, naveo da će mu kancelarija za sada biti u selu Lipe, te da o eventualnom povratku u dosadašnju opštinsku zgradu u Zvečanu odlučuje Vlada Kosova.

U Skupštini opštine Zvečan Demokratska partija Kosova je osvojila 11 odborničkih mandata, dok je Pokretu "Samoopredeljenje" pripalo osam.

U četvrtak je zakletvu položio i Izmir Zeqiri, novi predsednik opštine Zubin Potok, u lokalnoj kancelariji za zajednice i povratak u selu Čabar.

Zeqiri iz Demokratske partije Kosova posle zakletve kazao da će on i njegov kabinet nastojati da prošire komunikaciju sa većinskom srpskom zajednicom, nakon što su Srbi bojkotovali izbore.

On je istakao da će lokalna vlast sprovoditi zakone Republike Kosovo, a zakon, kako je kazao, ne deli građane na većinske i manjinske.

“Nema potrebe da se nijedan građanin oseća nesigurno ili netretiran”, kazao je Zeqiri.

U Osnovnoj školi "Kadri Bistrica" u selu Bistrica, zakletvu su položili i novi gradonačelnik Leposavića Lulzim Hetemi iz Samoopredeljenja i odbornici te opštine. Hetemi je u prisustvu 15 odbornika za zamenicu gradonačelnika imenovao Draganu Miletić.

Novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atiq iz Samoopredeljenja zakletvu je polozio prošlog petak u zgrada opštine, koja radi po kosovskom sistemu. Ostale tri severne opštine nemaju posebne zgrade u kojima su smeštene kosovske opštine, nego su do sada delile iste objekte sa privremenim organima tih opština u sistemu Republike Srbije.

Zbog bojkota srpske zajednice izlaznost birača na tim izborima je bila mala i iznosila 3,47 odsto.

Kosovski premijer Albin Kurti juče je na sednici Vlade kazao da su izbori u opštinama na severu Kosova protekli mirno i bez incidenata, ali je zbog zastrašivanja, linčovanja, pritisaka i ucena zvaničnog Beograda, bila slaba izlaznost srpskih građana.

Nakon što je novi gradonačelnik Severne Mitrovice prošlog petka položio zakletvu, Srpska lista najavila da će “ukoliko se ne prestane sa uskraćivanjem osnovnih prava srpskog naroda na Kosovu”, 1. juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Taj rok je dat premijeru Kosova Albinu Kurtiju, predstavnicima Kvinte i međunarodne zajednice.

Izbori su raspisani nakon što su Srbi napustili sve kosovske institucije na severu Kosova, zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na legalan RKS tablice. Ta odluka je potom odložena, ali Srpska lista se nije vratila u institucije i svoj povratak uslovljava formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i povlačenjem specijalnih jedinica Kosovske policije.

TRT Balkan / agencije