Svečano je otvorena žičara Kotor - Lovćen, koja posjetiocima pruža pogled na Bokokotorski zaliv, ali i na planinu Lovćen.               Foto: AA

Crna Gora je od danas bogatija za još jednu turističku atrakciju. Svečano je otvorena žičara Kotor - Lovćen, koja posjetiocima pruža pogled na Bokokotorski zaliv, ali i na planinu Lovćen.

Žičara Kotor - Lovćen je jedan od najznačajnijih crnogorskih, turističkih infrastrukturnih projekata, na koji se čekalo gotovo čitav vijek.

Projekat je realizovao konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine. Žičara je izgrađena za nešto više od godinu od kada je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine. Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.350 metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola, a mogu da prime 10 putnika. Vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Dužina žičare Kotor - Lovćen je 3.900 metara, a visinska razlika 1.316 metara.

Žičara Kotor – Lovćen, koja je od danas počela svoju komercijalnu vožnju, značajna je, ne samo za Crnu Goru i njen turizam nego i za čitavu regiju, ocijenio je izvršni direktor žičare Marco Cus. On je kazao da je to jedan projekat na koji svi treba da budu ponosni i da to šire kroz čitavu Crnu Goru i Balkan. „Ovaj projekat nije samo značajan za Crnu Goru, ni samo za njen turizam, nego za regiju“, ocijenio je Cus.

Dužina žičare Kotor - Lovćen je 3.900 metara, a visinska razlika 1.316 metara.        Foto: AA

On je kazao da će, prema njihovim procjenama, rad zavisiti od vremenskih uslova. „Najveći izazov ove godine i razlog što smo kasnili, bile su te nepredviđene kiše i nevrijeme. Kad u Kotoru padne kiša, ovdje gore je oluja, nakon toga ide saniranje i vraćanje u rad. Mnogo smo se trudili i nama je želja da za svaku sezonu što duže radimo“, saopštio je Cus. Vožnja žičarom u jednom smjeru za odrasle košta13 eura, dok je cijena povratne ulaznice 23 eura. Cijene dječijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta sedam eura, odnosno 12 eura za oba smjera. Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za osobe sa invaliditetom (OSI).

TRT Balkan / agencije