Nešić je pokazao rješenje po kojem ne postoji sigurnosna smetnja za njegov pristup tajnim podacima stepena vrlo tajno.                  Foto: AA

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić objavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je dobio dozvolu za pristup tajnim podacima stepena "vrlo tajno".

Nešić je pokazao rješenje po kojem ne postoji sigurnosna smetnja za njegov pristup tajnim podacima stepena vrlo tajno. Naglasio je da su to radile bezbjednosne agencije BiH.

"Time stavljamo tačku na još jednu špekulaciju i povezivanje mene sa bilo čim drugim. Nažalost, neki ljudi zarađuju novac na taj način da ljagaju druge ljude, ne birajući ni sredstva, ni postupke, ne vodeći računa da li time ugrožavaju možda i bezbjednost lica koja se ne nalaze na pozicijama na kojim se ja nalazim, da li ugrožavaju bezbjednost moje porodice, moje maloljetne djece", rekao je Nešić.

Povodom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen BiH Nešić joj poželio dobrodošlicu i rekao da se nada da će uvidjeti koliko je pozitivnih koraka učinjeno na putu ka Evropskoj uniji, pogotovo Ministarstvo bezbjednosti. Rekao je da je zakon o sprečavanju pranja novca na usaglašavanju, kao i da se nada da će u narednim danim taj zakon biti gotov.

Odgovarajući na pitanje o saradnji sa FRONTEX-om rekao je da su tim za pregovore i okvir spremni.

"Mogu da kažem da su u pitanju sati kada će biti na Savjetu ministara. Tako da ćemo ispuniti još jedan veliki korak, formirali smo tim, dogovorili okvir u kom će se kretati taj tim, izabrali smo šefa tima", kazao je Nešić i dodao da "još jednom potvrđuju da je Ministarstvo bezbjednosti lokomotiva evropskog puta BiH".

Prema njegovim riječima iz SIPA-e je obaviješten da su dobili naredbu iz Tužilaštva BiH da preduzmu mjere i radnje u cilju provjera osnovanosti navoda iz akta Ministarstva bezbjednosti, a koja se tiču Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

"SIPA postupa po naređenju Tužilaštva i utvrđuje ono što smo mi predali Tužilaštvu da li tu ima elemenata krivične odgovornosti i sve ono na šta bi trebalo da daju odgovor. Ono što me raduje jeste da Tužilaštvo BiH preduzima određene mjere i radnje", rekao je Nešić.

TRT Balkan / agencije