Suradnja i dijalog Srbije i NATO-a stalno se razvijaju još od 2006. godine.     Foto: Fena

Napomenuo je kako je Srbija jasna u odluci da ne želi u NATO, ali da ipak nastavlja suradnju s ovim savezom, kao i da teži Europskoj uniji. Ta situacija je prilično jasna, ističe dužnosnik, za razliku od BiH.

“Ne vršimo pritisak ni na jednu zemlju. Srbija želi surađivati s NATO-om, ali ima politiku neutralnosti, nema namjeru postati članicom, što smo prepoznali i što nam je uredu”, dodao je on, javlja izvještač Fene iz Bruxellesa.

Unatoč vojnoj neutralnosti, podsjetio je kako se suradnja i dijalog stalno razvijaju još od 2006. godine, kada se ova zemlja pridružila programu Partnerstvo za mir i Euroatlantskom partnerskom vijeću.

“Srbija je 2015. godine dogovorila svoj prvi dvogodišnji Individualni partnerski akcijski plan, a trenutno je u procesu prijelaza na novi dokument koji pruža ažurirani okvir koji je pojedinačno prilagođen ciljevima svakog partnera za njegov odnos s NATO-om”, podvukao je NATO dužnosnik.

Istaknuo je kako su trenutno u dobrim odnosima sa srpskim izaslanicima, kao i predstavnicima Misije Srbije pri NATO-u, te kako Ured NATO-a u Beogradu podupire srbijanske obrambene reforme i pruža pomoć NATO-ovim aktivnostima javne diplomacije u regiji.

“Naša suradnja s Vojskom Srbije trenutno je bolja nego s političkim predstavnicima. Iako politički dijalog nije onakav kakav bismo željeli, u praksi to ipak funkcionira veoma dobro”, ustvrdio je on.

Govoreći o odnosu Srbije s Rusijom i neuvođenju sankcija, visoki NATO dužnosnik na kraju je podvukao kako poštuju odluke rukovodstva svake suverene zemlje, iako takve odluke možda ne razumiju. Ali napominje da im je jasno da Srbija ima tešku poziciju u odnosu na ostatak svijeta.

FENA