Memorandum je potpisan tokom zajedničke posete ministra Svecla, ministra administracije lokalne samouprave Elberta Krasniqija i direktora Agencije za civilnu registraciju Blerima Camajem, opštini Leposavić.    Foto: AA

Na severu Kosova je za dva dana 256 vozila preregistrovano sa starih srpskih na registarske tablice Republike Kosovo, RKS, nakon što je odlukom Vlade Kosova juče počeo da teče novi rok od 30 dana za preregistraciju, uz finansijske olakšice.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla saopštio je da od juče vlada veliko interesovanje za preregistraciju automobila, ”pri čemu je juče i danas 256 vozila sa nelegalnih tablica prešlo na RKS tablice”.

Ministar Svecla je u objavi na Facebooku naveo je da je danas, s ciljem da se efikasno odgovori na zahteve građana za preregistraciju vozila, potpisan memorandum o saradnji između Agencije za civilnu registraciju Kosova i Opštine Leposavić.

Memorandum je potpisan tokom zajedničke posete ministra Svecla, ministra administracije lokalne samouprave Elberta Krasniqija i direktora Agencije za civilnu registraciju Blerima Camajem, opštini Leposavić.

Tom prilikom je sa gradonačelnikom Leposavića Lulzimom Hetemijem dogovoreno da se jedan prostor opštinske zgrade iskoristi za šaltere zvaničnika Agencije za civilnu registraciju.

Ministar Svecla je saopštio da su posetili i osoblje u opštinama Zvečan i Severna Mitrovica, kako bi se razmotrile mogućnosti za povećanje kapaciteta civilnog registra.

“Proces registracije automobila na RKS se uspešno nastavlja, pa koristim priliku da pozovem sve naše građane srpske zajednice da narednih dana sve do 1. decembra preregistruju svoje automobile”, naveo je Svecla.

Vlada Kosova je odlučila da omogući preregistraciju vozila na RKS tablice od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine. Ova odluka je, kako je Vlada istakla, rezultat velikog broja zahteva za registracijom vozila na službene tablice RKS.

“Svi vlasnici vozila sa registarskim oznakama 'PR', 'KM', 'PZ', 'GL', 'UR', 'PE', 'DA' ili 'ĐA', iz perioda od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine, mogu izvršiti registraciju vozila na RKS registarske tablice od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će građani do 1. decembra 2023. godine imati mogućnost da iskoriste olakšice za registraciju vozila sa nelegalnim tablicama na RKS registarske tablice, uključujući carinu, administrativnu taksu u Centru za registraciju vozila, takse za registarske tablice i naknade za opremu sa potvrdom o registraciji vozila, u svim centrima za registraciju vozila.

Registracija se može obaviti u bilo kom registracionom centru, bez obzira na mesto prebivališta.

Vlasnicima vozila sa starim srpskim tablicama nakon 1. decembra 2023. neće biti dozvoljena registracija na tablice RKS niti kretanje unutar ili preko teritorije Republike Kosova.

TRT Balkan / agencije