Vlasnicima vozila sa starim srpskim tablicama nakon 1. decembra 2023. neće biti dozvoljena registracija na tablice RKS, niti kretanje unutar ili preko teritorije Republike Kosovo.             Foto: AA

Na severu Kosova je za dve nedelje, od kada je otvoren novi rok za preregistraciju, oko 1.500 vozila registrovano na legalne “RKS” tablice.

Vlada Kosova je odlučila da omogući preregistraciju vozila sa starih srpskih na “RKS” tablice od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine. Ova odluka je, kako je Vlada istakla u obrazloženju, rezultat velikog broja zahteva za preregistracijom vozila.

Građani koji žive u severnom delu Kosova ovih dana slobodno dolaze i vrše preregistraciju, što je do pre par nedelja bilo gotovo nezamislivo zbog straha da će im vozila biti zapaljena.

Anadolu ekipa je zatekla nekoliko vozila koja su čekala u redu za tehnički pregled u Severnoj Mitrovici, radi preregistracije na “RKS" tablice. Većina nije bila raspoložena da govori za medije.

Jedan od retkih koji je pristao je Dragan Kostić iz sela Slatine, kod Vučitrna, koji od završetka rata na Kosovu 1999. godine živi u selu Grabovac opština Zvečan.

“Danas sam došao da preregistrujem ovog 'keca' sa 'KM' na 'RKS'. Odlučio sam se jer nema drugog izlaza. Živim u državi, koju mi kaobajagi ne priznajemo, ali ona je priznata realno da govorimo. Ceo svet je priznao, a ja kao neću”, rekao je Kostić.

Kostić napominje da je do sada mogao slobodno da vozi svoj auto sa “KM” tablicama. Dodaje da je još prošle godine bio svestan da treba da izvrši preregistraciju, ali se plašio da će mu auto zapaliti ili pretući ga.

Međutim, veliki deo građana iz srpske zajednice koji žive na severu Kosova odlučio se da svoja vozila preregistruje u Srbiji, pa se tako na ulicama Severne Mitrovice najviše mogu videti vozila sa oznakama gradova u Srbiji kao što su “NP”, “BG”, “KG” “LE” i druga.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova napominju da će građani do 1. decembra 2023. godine imati mogućnost da iskoriste olakšice za registraciju na RKS registarske tablice, koje uključuju carinu, administrativnu taksu u Centru za registraciju vozila, takse za registarske tablice i naknade za opremu sa potvrdom o registraciji vozila.

Vlasnicima vozila sa starim srpskim tablicama nakon 1. decembra 2023. neće biti dozvoljena registracija na tablice RKS, niti kretanje unutar ili preko teritorije Republike Kosovo.

Po procenama na severu Kosova je oko 10.000 vozila koja nisu preregistrovana na “RKS” tablice. Pitanje tablica je prošle godine dovelo do izlaska Srba iz kosovkih institucija na centralnom nivou, te iz svih lokalnih institucija na severu Kosova, uključujući policiju i pravosuđe.

TRT Balkan / agencije