Zaslužnim prosvetnim radnicima su na kraju uručene nagrade "Shaban Jashari".     Foto: AA

U Narodnoj biblioteci Kosova “Pjeter Bogdani” obeležen je 7. mart - Dan učitelja. Zbog ometanja manifestacije, uhapšeni su aktivisiti Socijaldemokratske partije.

Centralnoj manifestaciji povodom 7. marta - Dan učitelja, prisustvovali su premijer Kosova Albin Kurti i ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci.

Premijer Kurti je u svom govoru kazao da škola obrazuje nove generacije đaka koje imaju potrebu za jezikom, naukom, kulturom, umetnošću, prirodom i ostalom edukacijom. Kurti je kazao da su škole mesto integracija novih generacija i spadaju među najvišim institucijama čovečanstva.

“Učitelj je onaj koji ne samo da razvija sposobnost i logiku, nego probuđuje i maštu i izaziva fantaziju, sposobnost da se primi svaka nova informacija sa kojom se sudaramo u svetu odraslih na prirodan način”, kazao je Kurti.

Učiteljima je poručio da je njihova profesija plemenita. Dodao je da su ljudi u državi u kojoj su učitelji dobri, srećni i spremni za budućnost.

Ministarka Nagavci je istakla da na ovaj dan mladi i stari javno zahvaljuju svojim učiteljima na njihovom trudu i zalaganju. Ona je kazala da je Ministarstvo obezbedilo posebne tekstove za podršku profesionalnom razvoju prosvetnih radnika.

“U poslednje tri godine obučeno je 16.159 nastavnika kroz 172 različita programa obuke, od obuke u vezi kurikule, do onih obuka koje podržavaju različite programe bilo osnovne ili dopunske u saradnji sa našim međunarodnim partnerima”, kazala Nagavci.

Zaslužnim prosvetnim radnicima su na kraju uručene nagrade "Shaban Jashari".

Početak današnje manifestacije ometalo je desetak aktivista vanparlamentarne Socijaldemokratske partije (PSD), koji su simboličnom akcijom ministarku Nagavci ocenili negativnom ocenom. Oni su u holu Biblioteke pred već okupljenim prosvetnim radnicima postovali veliku školsku knjižicu u kojoj su ministarki Nagavci dali loše ocene za njen učinak na čelu Ministarstva prosvete.

Nakon što su policajci u civilu oko sat vremena neuspešno pregovarali sa aktivistima da sami uklone knjižicu i omoguće početak manifestacije, policija je preduzela akciju. Najpre je aktiviste izgurala iz Biblioteke, a onda je one koji su pružali otpor uhapsila.

TRT Balkan / agencije