KOMF i Savet roditelja Kosova saopštili su da štrajkom nastavnici učenicima uskraćuje osnovno pravo na obrazovanje.      Foto: AA

U većini škola na Kosovu danas nije počela nova školska godina zbog nastavka štrajka nastavnog osoblja, koji zajedno s većinom zaposlenih u javnoj službi traže od Vlade isplatu po 100 eura mesečno do početka primene Zakona o platama.

Predstavnici Štrajkačkog odbora Unije nezavisnih sindikata Kosova posetili su Srednju tehničku školu "28. novembar" u Prištini, kako bi razgovarali s nastavnim osobljem te škole.

Član Štrajkačkog odbora i predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova Rrahman Jasharaj rekao je da će štrajk biti nastavljen uprkos stalnim pritiscima vlasti, koja je najavila da će zaposlenima biti umanjena plata za dane štrajka.

„Zajedno sa vama, sa ovog mesta, još jednom se obraćamo Kurtijevoj vladi i posebno ministru Muratiju da prekine sa pretnjama, jer to ne priliči jednom kosovskom ministru”, kazao je Jasharaj, dodavši da je protiv ministra finansija Hekurana Muratija predata krivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Prištini.

Istakao je da je sindikat očekivao da Vlada Kosova ispuni njihove zahteve da se počne sa isplatom po 100 eura mesečno do početka primene Zakona o platama.

“Znam da i vi smatrate da tih 100 eura nije nešto, ali uputili smo taj zahtev dok se radi na Zakonu o platama koji je još u magli”, naveo je Jasharaj.

Dodao je da je za usvajanje tog zakona potrebno još tri do četiri meseca, a da je potom potrebno još osam meseci do implementacije istog. Jasharaj je poručio da će štrajk biti nastavljen sve dok Vlada Kosova ne ispuni zahteve sindikata.

U međuvremenu, Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu dece (KOMF) i Savet roditelja Kosova saopštili su da štrajkom nastavnici učenicima uskraćuje osnovno pravo na obrazovanje.

"Ukoliko nastava ne počne 1. septembra, blizu 320.000 učenika biće uskraćeno za osnovno pravo na obrazovanje. Među njima, pravo na obrazovanje biće uskraćeno za blizu 25.000 dece koja čekaju da prvi put sednu u školske klupe", navodi se u njihovom saopštenju.

Dodaje se da se time krše osnovna prava dece zagarantovana Ustavom Kosova i Međunarodnom konvencijom o pravima deteta.

"Pozivamo strane u ovom procesu da na prvom mestu rade u interesu dece i da se pronađe zajedničko rešenje, jer prekid školovanja najviše šteti deci", dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije