Delegacija Svetske antidoping agencije će se tokom dana sastati i sa čelnicima drugih sportskih institucija na Kosovu.             Foto: AA

Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta (KOK) Ismet Krasniqi ugostio je danas rukovodilac Evropske kancelarije Svetske antidoping agencije (WADA) Sebastiena Gillota i šefa Slovenačke antidoping organizacije (SLOADO).

Nakon sastanka u KOK-u, Gillot je izjavio da je tri godine nakon poslednje posete Kosovu, uočen veliki napredak u borbi protiv dopinga, te da je uspostavljanje Antidoping agencije na Kosovu (KosADA) u završnoj fazi.

"Veoma je važno videti podršku svih vlasti na Kosovu koju daju KosADA-u i ovoj nacionalnoj antidoping organizaciji. I parlament i Kosovski olimpijski komitet daju punu podršku KosADA-i i njenom osnivanju. To nam daje sigurnost kada vidimo ovu podršku u zemlji“, naglasio je Gillot.

Koordinator KosADA Bernard Tahirbegoli rekao je da je za tri godine napravljen veliki napredak u osnivanju KosADA.

"Drago mi je da je i WADA videla takav napredak, da smo na pravom putu i ​​da napredujemo pravim koracima. Nalazimo se pred Olimpijskim igrama 'Pariz 2024' i važno je da se naš antidoping plan realizuje kao celina, da se naši sportisti takmiče čisto, bez dopinga i da budu ravnopravni sa svim sportistima sveta“, naglasio je Tahirbegolli.

Delegacija Svetske antidoping agencije će se tokom dana sastati i sa čelnicima drugih sportskih institucija na Kosovu.

Antidoping programi imaju za cilj da zaštite zdravlje sportista i pruže priliku sportistima da teže ljudskoj izvrsnosti bez upotrebe zabranjenih supstanci i zabranjenih metoda.

TRT Balkan / agencije