Ministarstvo vanjskih poslova je uz pomoć Vlade Crne Gore 10. oktobra realizovalo čarter let iz Tel Aviva za Podgoricu, za crnogorske državljane koji su zatražili od zvaničnih organa napuštanje Izraela.           Foto: AA

Prema trenutno raspoloživim informacija Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, u pojasu Gaze nema crnogorskih državljana.

Iz MVP Crne Gore su za AA saopštili da iz navedenog područja nije bilo zahtjeva za evakuaciju državljana Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova je uz pomoć Vlade Crne Gore 10. oktobra realizovalo čarter let iz Tel Aviva za Podgoricu, za crnogorske državljane koji su zatražili od zvaničnih organa napuštanje Izraela.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi, najmanje 3.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu, a ranjeno 12.500.

U utorak navečer više od 500 ljudi ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na baptističku bolnicu El Ehli u Gazi, objavio je glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudra.

Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje, dok vode, hrane, goriva ponestaje, kao i medicinskih zaliha. Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

U sukobima je ubijeno i više od 1.400 Izraelaca, uključujući 304 vojnika, a ranjeno je 3.968 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije