Murphy je važnim istakao donošenje zakona o projektu "Južne interkonekcije", koja bi, kako je kazao, omogućila postojanje više izvora za snadbijevanje prirodnim gasom i otvorila na stotine, ako ne hiljade novih radnih mjesta.     Foto: AA

Pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine je šansa koja se rijetko pruža. Ukoliko se ta prilika propusti, propuštena je zauvijek i nema nazad, poručeno je u utorak nakon sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Michaelom Murphyjem i šefom Delegacije Europske unije u BiH Johannom Sattlerom.

U Sarajevu je održan sastanak na kojem je potvrđena posvećenost EU-a i SAD-a europskom putu Bosne i Hercegovine te naglašeno kako je pred Vladom FBiH velika šansa.

Murphy: Smatrat ćemo odgovornima one koji odaberu da prokockaju ovu priliku

Murphy je naglasio da je pred Vladom Federacije BiH ključni trenutak te da, nakon četiri godine tehničkog mandata uz neznatnu realizaciju ključnih reformi, čelnici FBiH imaju priliku nadoknaditi propušteno.

“To znači rješavanje bitnih pitanja za građane poput inflacije, obrazovanja i zapošljavanja. Isto tako to znači i odmicanje od uvijek istih etnonacionalističkih nesuglasica koje su uvijek i iznova paralizirale napredak. SAD je spreman pomoći svim onim liderima koji su spremni da isprazne priče pretvore u konkretne priče, konkretan napredak i reforme za dobrobit građana BiH. Isto tako, smatrat ćemo odgovornima one koji odaberu da prokockaju ovu priliku za promjenu zarad čisto vlastitih i uskih interesa“, poručio je ambasador Murphy, te dodao:

“Prilike kao što je ovakva su veoma rijetke, ukoliko ih se propusti, propuštene su zauvijek, i nema nazad. Nadam se da će ova Vlada FBiH u potpunosti iskoristi ovu šansu.“

Murphy je važnim istakao donošenje zakona o projektu "Južne interkonekcije", koja bi, kako je kazao, omogućila postojanje više izvora za snadbijevanje prirodnim gasom i otvorila na stotine, ako ne hiljade novih radnih mjesta.

Sattler predstavnicima Vlade FBiH predao 27 prioriteta

Sattler je također potvrdio kako se ovakve prilike ukazuju rijetko, te kako je ovo ispružena ruka ne samo Vladi Federacije BiH, nego i vladama na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

“Svima onima koji su spremni i voljni da rade teški i zahtjevni posao a koji bi u konačnici trebao da pomogne unapređenju i vraćanju povjerenja građana. Jedna od stavki je svakako i najava više sredstava i više novca gdje ćemo pokazati sa svoje strane da naša podrška nije samo deklarativna već da smo itekako spremni iskoristiti postojeće geopolitičke prilike, iskoristiti činjenicu da u BiH imamo sazive vlada koje su itekako spremne da rade više i bolje“, kazao je Sattler.

Dodao je kako je današnju priliku iskoristio te ministrima dostavio listu prioriteta i prioritetnih pitanja na europskom putu.

“U pitanju je njih 27. Već neke tri ili četiri stavke će se naći na dnevnom redu sjednice ili domova federalnog parlamenta. Primjer je svakako propis vezan sa status žrtava rata, te dugoočekivani zakoni u oblasti energetike“, rekao je Sattler.

Nikšić: Ne odustajemo od zacrtanih prioriteta

Nikšić je, ističući kako su SAD i EU svojim dosadašnjim ponašanjem i pristupom pokazali da su prijatelji BiH i njenih građana, rekao kako su tokom današnjeg sastanka čuli šta su to njihove želje, ali i kako su iznijeli i prioritete koje je pred sebe stavila Vlada FBiH.

“Drago mi je da smo se našli na većini naših prioriteta, prije svega u tome da je ključno opredjeljenje i ove Vlade vladavina prava i zakona u BiH, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije“, naglasio je Nikšić.

Dodao je kako predstoji priča o fiskalnoj reformi, energetskoj tranziciji, energetskim zakonima.

“Mi smo ih upoznali sa izazovima koji su pred Federalnom vladom. Pred nama su izazovi kako ćemo tu atmosferu iz Vlade prenijeti u parlament. Iskazali smo vrlo čvrsto svoje opredjeljenje da ne odustajemo od onoga što smo zacrtali kao naše prioritete”, poručio je Nikšić.

TRT Balkan / agencije