Gashani je istakao da će se u narednim mesecima i narednim godinama sprovesti kampanja podizanja svesti kod građana da je upotreba oružja na proslavama protiv zakonito delo, sa fatalnim posledicama po građane.              Foto: AA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pokrenulo je i ove godine kampanju „Slavi srcem, ne oružjem“ o podizanju svesti o opasnostima pucnjave na proslavama.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za kontrolu malog i lakog oružja i eksploziva Blerim Gashani izjavio je da je potrerbno angažovanje svih institucija i građana kako bi se društvo osvestilo u vezi rizika koji predstavlja upotreba oružja tokom slavlja.

Gashani je istakao da će se u narednim mesecima i narednim godinama sprovesti kampanja podizanja svesti kod građana da je upotreba oružja na proslavama protiv zakonito delo, sa fatalnim posledicama po građane.

“Statistika ukazuje da je nezakonito korišćenje oružja od strane građana uzročnik velikog broja ubistava. Iako je posedovanje nezakonitog vatrenog i hladnog oružja u padu svake godine, ova pojava i dalje predstavlja pretnju po javnu bezbednost na Kosovu, ali i zabrinutost bezbednosnih institucija”, kaže Gashani.

Zamenica kosovskog premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla kazala je da oružje nije sredstvo za slavlje, zato što se neretko završava kobno. Ona je ocenila da je Kosovska policija među najprofesionalnijim policijama ne samo u regionu, nego i u Evropi, te da građani imaju poverenje u policiju.

“Podizanje poverenja u Kosovsku policiju ključno je za uspeh ove kampanje. Građani se osećaju sigurno i veruju da su naše institucije za primenu zakona, tu kako bi ih zaštitile. Putem ove kampanje težimo da ojačamo to poverenje još više, da stvorimo novu kulturu da se zakon i red poštuje i gde oružju nikada nema mesta na našim proslavama”, kazala je Gervalla.

Predstavnik Kosovske policije Arbnesh Ajvazi naglasio je da svaki metak koji se izbaci u vis, mora da se vrati na zemlju i zato ima povređenih. On je kazao da je najveći deo oružja koje se koristi na slavljima ilegalno, te da se ta pojava mora zaustaviti.

Ajvazi je rekao da policija godišnje zapleni između 1.200 do 1.500 oružja, kao i više od 20.000 različite municije. On je naveo da statistika pokazuje da je 2023. zaplenjeno 107 komada oružja upotrebljenih na proslavama, što je smanjenje u odnosu 2022. kada je oduzeto 155 komada oružja samo na proslavama.

Kampanju “Slavi srcem, ne oružjem”, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova organizuje u saradnji sa Kosovskom policijom, UNDP-om i školskim ustanovama.

TRT Balkan / agencije