Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković upozorio je na sporost i nemar Vlade.           Foto: AA

Nekoliko stotina zdravstvenih radnika iz HNK-a učestvovalo je u protestnoj šetnji ulicama Mostara, nezadovoljni zbog odnosa kantonalne vlade, od koje traže povećanje ličnih dohodaka za ukupno 30 posto.

Nezadovoljstvo zdravstvenih radnika raste posljednjih mjeseci, te su danas zaprijetili i generalnim štrajkom.

“Vlada ponižava radnike. Ono što nije učinila prije dvije godine, ne čini ni sad. Već 45 dana nisu ni pogledali Kolektivni ugovor. Sjetite se samo sramotne izjave ministra Adnana Faladžića, koji je rekao da nisu gledali Kolektivni ugovor i da će ga tek sad početi gledati. Vlada laže Sindikat. Pozivaju na neslužbene sastanke, obećavaju, ali 45 dana je prošlo. Preostalo je sedam dana za Mirovno vijeće, a ako se to ne desi, stupamo u generalni štrajk. Neka se srame svih ovih okupljenih radnika. Tražimo povećanje plate za 30 posto“, izjavio je predsjednik Sindikata zaposlenih u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Ivica Anić.

Članovi Sindikata upozoravaju da se rješenje problema može odužiti zbog sve izvjesnijeg imenovanja nove Vlade u HNK-u.

“Tražit ćemo pregovore i s novom vladom. Ova vlada će ostati krivac i crnim slovima upisana svim radnicima u zdravstvu. Oni su grobari zdravstva. Držali su nas u šatoru, sada nas drže na ovoj vrućini, dok oni čekaju kraj svojih mandata“, konstatovao je Anić.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković upozorio je na sporost i nemar Vlade, kazavši da se novi generalni štrajk nameće kao neminovnost.

“Nepojmljivo je da u ladici u Ministarstvu zdravstva stoji zahtjev zdravstvenih radnika. U pitanju je 4000 radnika. Njihovim stupanjem u generalni štrajk prošlog puta, došlo je do ozbiljnih poremećaja u zdravstvenom sistemu. Mnogi koji su tražili zdravstvenu zaštitu ostali su uskraćeni za nju. Vlada to opet želi, ponovo nastojeći krivicu prebaciti na Sindikat. Ovaj sindikat ne želi štrajk. Tražimo ono što nam pripada po Zakonu. Želimo sjesti, potpisati Kolektivni ugovor i povećati platu dva puta po 15 posto. Dosad Vlada, ni ministar ništa nisu učinili. Žele sve da prebace na novu Vladu. Radnici su spremni na štrajk da bi zaštitili svoja prava. Na potezu su premijer i ministar zdravstva“, poručio je Vuković.

TRT Balkan / agencije