Ovaj sastanak je održan u vreme kada su na severu Kosova povećane tenzije, nakon sukoba srpskih građana sa Kosovskom policijom i vojnicima KFOR-a.      Foto: AA

Kosovo je posvećeno nastavku koordinacije sa međunarodnim partnerima u vezi procesa kroz koje zemlja prolazi, izjavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani koja se u četvrtak sastala se sa predsednikom Francuske Emanuelom Macronom, kancelarom Nemačke Olafom Scholzom i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Josepom Borrellom, u Moldaviji.

Na sastanku, koji je održan u okviru drugog samita Evropske političke zajednice (EPZ) u Kišinjevu, u Moldaviji, Osmani je istakla da napore Kosova da uspostavi red i zakon na severu zemlje osporavaju nelegalne srpske strukture koje podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pretvorene u kriminalne bande, koje su napale Kosovsku policiju, KFOR i nastavljajući sa napadima na novinare i građane, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Kosovska predsednica je rekla da takve akcije imaju za cilj destabilizaciju Kosova i regiona, ističući da je potreban jedinstven suprotstavljen stav država EU prema trendovima koji ugrožavaju mir i stabilnost u regionu. Osmani je istovremeno potvrdila principijelni stav Kosova o primeni sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu u celini.

Ovaj sastanak je održan u vreme kada su na severu Kosova povećane tenzije, nakon sukoba srpskih građana sa Kosovskom policijom i vojnicima KFOR-a. Do tenzija je došlo nakon sto su novoizabrani gradonačelnici četiri opstine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo uz asistenciju specijalaca Kosovske policije ušli u opštinske objekte.

Srpski građani od ponedeljka protestuju i traže povlačenje kosovskih spacijalaca sa severa Kosova.

Sjedinjene Američke Države i EU optužile su Vladu Kosova da je akciju na severu Kosova sprovela bez konsultacija sa njima, te je zatražena hitna deeskalacija situacije.

Srpska zajednica je bojkotovala lokalne izbore od 23. aprila, pa su na tim izborima pobedili albanski kandidati za gradonačelnike.

Do lokalnih izbora je došlo zbog izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija početkom novembra prošle godine, nakon odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na važeće RKS tablice.

TRT Balkan / agencije