Vujić je izazvao salvu reakcija nakon jučerašnjeg obraćanja na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, kada je, između ostalog rekao da je “priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz Bosne i Hercegovine“.    Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) osudilo je izlaganje stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasadora Bojana Vujića na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

“Iznesene tvrdnje ambasadora Vujića ne predstavljaju stav države Bosne i Hercegovine već zloupotrebu pozicije“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da izjave ambasadora Vujića ili bilo čiji slični lični istupi ne mogu nanijeti štetu ugledu i imidžu Bosne i Hercegovine i da o čemu svjedoče brojne prispjele reakcije čuđenja na ovakav, po lični dignitet ambasadora Vujića, degradirajući istup, a koje su upućene od strane zvaničnika i prijatelja naše države.

“Njegov nastup govori o njemu lično, a nikako o državi Bosni i Hercegovini. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Elmedinom Konakovićem uspjelo je poslati prave poruke i isporučiti istinu o napretku koji je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana, te stoga nikakve maliciozne dezinformacije ne mogu uticati na pozitivne procese koji su u toku“, navode iz Ministarstva.

Vujić je izazvao salvu reakcija nakon jučerašnjeg obraćanja na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, kada je, između ostalog rekao da je “priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz Bosne i Hercegovine“.

TRT Balkan / agencije