Nešić je odao priznanje pripadnicima civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH koji učestvuju u ovoj humanoj misiji.     Foto: AA

"Ured Evropske civilne zaštite i humanitarne pomoći pohvalio je timove zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine - Republičku upravu civilne zaštite Republike Srpske i Federalnu upravu civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, koji učestvuju u pomoći Republici Sloveniji u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu državu", saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Predstavnici EU civilne zaštite obišli su timove iz BiH na terenu te na zvaničnim društvenim mrežama pohvalili doprinos i vrijedni rad na čišćenju terena u prvoj misiji BiH kao članice Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

"Također, Uprava za zaštitu i spašavanje Slovenije objavila je grafiku međunarodne pomoći upućene kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Tim iz BiH, koji sačinjavaju Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federalna uprava civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine ima najviše teških radnih mašina - ukupno šest bagera koji su u ovom trenutku i najpotrebniji Sloveniji", navodi se u saopštenju.

Odluku o pružanju međunarodne pomoći Sloveniji donijelo je Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. Nešić je odao priznanje pripadnicima civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH koji učestvuju u ovoj humanoj misiji pomoći prijateljskoj zemlji i slovenskom narodu u saniranju posljedica poplava. On je istakao da su u najboljem svjetlu prikazali svoje institucije, te pokazali spremnost i obučenost da sarađuju i pružaju pomoć ugroženim i van granica BiH.

TRT Balkan / agencije